Hírek

2013.05.28. 13:50

Városszépítők akciója az állomáson

A balatonalmádi vasútállomást virágosították a napokban a városszépítő egyesület és a Nők a Balatonért Egyesület almádi csoportjának tagjai, akiknek munkáját a városgondnokság munkatársai segítették.

Halmos György

A virágosítás során egynyári petúniákkal díszítették fel az északi part egyik legszebb állomását. Az állomás virágosításában már harmadik éve tevékenyen részt vesznek a civilek, sőt a közelmúltban a vörösberényi református erődtemplom bejáratához is telepítettek virágokat. A virágokat Bartha Józsefné, Lívia nevelte.

A káptalanfüredi állomás szépítését a Nők a Balatonért (NABE) almádi szervezetének tagjai régóta szívügyüknek tekintik, véleményük szerint a városban lévő vasútállomásoknak a lehetőségekhez képest rendezett képet kell mutatniuk, hiszen a településre vonattal érkezők először azt látják meg. Vagyis nem mindegy, hogy milyen képet alakítanak ki a vendégek az első benyomások alapján.

A káptalanfüredi állomással kapcsolatban azonban évek óta nem jutnak dűlőre. A civilekben ötletként megfogalmazódott, hogy az üresen álló épületet valamilyen módon hasznosítsák, de az üzemeltetés jelentős felelősséggel terhelné az önkénteseket, például télen akadálymentesítés, amit nem tudtak bevállalni. Felvetődött, hogy akár kerékpáros szervizként, vagy információs pontként működhetnek az épület, azonban annak megvalósítása jelentős, milliós összegbe kerülne, az előteremtését senki nem tudta felvállalni.

Kravácz Valéria, a városszépítő egyesület tagja a petúniákat rendezgeti az állomáson (Fotó: Halmos György)

Megfogalmazódott az is, hogy akkor le kellene bontani, ne csúfítsa a várost, azonban az elbontásnak is milliós költségei vannak, amit a MÁV nem tud előteremteni. A közelmúltban ugyanakkor szóba került egy újabb ötlet, mégpedig az, hogy az épület falfelületeire a vasút történetét bemutató képeket helyeznének el, ezzel adva új funkciót a megállóhelynek, nem utolsó sorban eltűnnének a sokakat zavaró falfestések.

Az épület felhasználása turisztikai, várostörténeti célokra nem lenne előzmény nélküli, Káptalanfüreden egy buszmegállót hasonló módon mentettek meg a civilek.


Megalakult a HÉV-kör

A közelmúltban megalakult a Honismereti és városszépítő kör (HÉV-kör), amelynek célja, hogy minél jobban megismerjék, népszerűsítsék, és ezáltal még vonzóbbá tegyék városukat, a környezetünket ű tájékoztattak a szervezők. Terveik között szerepel lakóhelyük múltjának megismerése, megismertetése, értékeinek felkutatása, valamint óvodai, iskolai programokhoz való csatlakozás, tájékoztatók szervezése. A Hév-kör tevékeny szerepet kíván vállalni a közterületi közösségi munkában. A HÉV alapítói Töltési Erzsébet és Kovács István.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!