Hírek

2013.01.30. 08:52

Állami támogatás a templomtetőhöz

Folytatódhat a pápai Nagytemplom tetőszerkezetének felújítása: az állam 60 millió forintos támogatást nyújt a Fő téren magasodó, a város egyik jelképének számító impozáns épület renoválásához.

Polgár Tibor

A támogatási összeg lehetővé teszi, hogy a Nagytemplom tetőszerkezete a Fő tér átadására elkészüljön - tájékoztatott dr. Mail József apát-plébános. Mint ismert, a Dunántúl legnagyobb templomát érintő felújítási munkálatok első üteme 2009-ben kezdődött meg, akkor elsőnek a két oratórium tetejét fedték be rézlemez burkolattal.

Emellett megtisztították a padlásteret a közel kétszáz év alatt felhalmozódott szeméttől, valamint a teljes tetőcserére készülve védőtetőt kapott a templom a freskók óvása érdekében. A második ütemben a tetőszerkezet felújítása indult el tavaly nyáron, amelynek során a szakemberek lebontották a régi cserépfedést, kicserélték a gerendákat és a szarufákat.

 

A város talán legismertebb jelképének számító Nagytemplom tetőszerkezete végre teljesen megújulhat. A munkálatok befejezéséhez szükséges 60 millió forintot az állam biztosítja (Fotó: Polgár Tibor)

Azonban csak a Nagytemplom egyik fele kaphatott új tetőszerkezetet, illetve cserépfedést, ugyanis az egyházközség és a Veszprémi Érsekség által önerőből finanszírozott beruházást forráshiány miatt nem tudták befejezni. Dr. Mail József apát-plébános a pápai városvezetés támogatásával és dr. Kontrát Károly parlamenti államtitkár közbenjárásával az Emberi Erőforrások Minisztériumához fordult segítségért, hiszen az nyilvánvaló volt, hogy a megújuló Fő téren nem maradhat félig kész állapotban a Nagytemplom.

A minisztérium végül 60 millió forintos támogatást ítélt meg a munkálatok folytatásához. Az egyház a cserepeket már az első ütemben megvásárolta, valamint természetesen a felújítás tervei is elkészültek korábban, így immár minden adott ahhoz, hogy a Fő tér nyári átadásáig a Nagytemplom teljes tetőzete megújuljon. Az épületen egyébként a toronysisakok és a kőfaragványok, díszítő elemek is renoválásra szorulnának - mindez pedig újabb tetemes összeget, közel 120 millió forintot igényelne. Erre a beruházásra viszont egyelőre még nem áll rendelkezésre a szükséges anyagi fedezet.





Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!