Hírek

2011.06.08. 04:41

Biztonságosan a közlekedésben

Veszprém - Csaknem négyszáz veszprémi diákkal ismerettik meg a követező egy hétben a legfontosabb közlekedésbiztonsági tudnivalókat, az iskolások nemcsak elméleti képzésben részesülnek, hanem a gyakorlati tudásukról is számot adhatnak a speciálisan kialakított tanpályán.

Halmos György

A Magyar Autóklub (MAK) által szervezett Biztonságosan közlekedni egy életúton elnevezésű országjáró rendezvény egy hétig állomásozik a városszélén lévő hipermarket parkolójában. A pályán egyébként minden érdeklődő próbára teheti tudását, a hétfőn ott lévő Simonyi iskola diákjainak külön felhívta a figyelmét az autóklub munkatársa, hogy barátaiknak és szüleiknek is ajánlják ezt a lehetőséget. Kőszegi Sándor, a MAK programszervezője érdeklődésünkre elmondta, hogy helyi általános és középiskolákkal vették fel a kapcsolatot, mert nagyon fontos, hogy a gyerekek megszerezzék az alapvető közlekedésbiztonsági ismereteket, vagy bővítsék meglévő tudásukat.

 



A program két részből áll: egy speciálisan kialakított, légkondicionált kamionban tartják az elméleti oktatást, ezen a jelzőtáblákat értelmezik, közlekedéssel kapcsolatos oktatófilmeket néznek meg, kresz-ismereteket sajátítanak el, míg a pályán pedig különböző szituációs gyakorlatokat kell megoldaniuk kerékpárral. -  A gyerekeket az életben előforduló veszélyhelyzetekkel ismertetjük meg, bemutatva a fizikai törvényszerűségeket. A program egyébként hat esztendeje indult el, Veszprémben ötödik éve van nyáron ilyen jellegű oktatás diákoknak.


Brányi Mária veszprémi alpolgármester azon meggyőződésének adott hangot, hogy a diákok a képzés során olyan ismeretekre tehetnek szert, olyan tapasztalatokat gyűjthetnek, amelyek egy-egy váratlan szituációban akár életet is menthetnek. A közlekedésbiztonsági oktatás azért sem hanyagolható el, mert a napokban az ország több ezer iskolájában befejeződik a tanév, megkezdődik a vakáció, vagyis több gyermek lesz az utcákon, ami körültekintőbb vezetést igényel a gépjárműsofőröktől is.

 



A megyében 2008-ban egy, tavalyelőtt és tavaly pedig két-két esetben vált közlekedési baleset áldozatává 14 év alatti gyermek, a súlyos és könnyebb sérülést szenvedett gyerekek száma nagyságrendileg magasabb.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!