Hírek

2011.05.13. 12:52

Lhoce-expedíció - Rossz idő hátráltatja a csúcstámadást

Beütött a rossz idő, mindenki visszatért az alaptáborba. A "Magyarok a világ nyolcezresein" sorozat 2011-es Lhoce expedíciója egyelőre pihen, várnak a megbízható előrejelzésekre.

Napló Online

Kollár Lajos, a Lhoce-expedíció résztvevőjének beszámolója (05.13.): "Tegnap este fél nyolcig mindenki befutott az alaptáborba. A fő hír az, hogy teljes időjárás-előjelzési káosz alakult ki az egész tábor-rendszerben. Nagy létszámú, tapasztalt (sherpás, oxigénes, húsz fő fölötti) irodáknak kellett az Everest-csúcstámadási terveiket megszakítani, mert megdőltek az előrejelzések. Úgyhogy nekünk se lehet panaszunk, jó döntés volt a levonulás. Sokan kényszerültek föladni az eredetileg tervezett programot. Magyarul, betett az időjárás, főleg a havazás és az erős szél.

Így viszont kicsit át kell alakítani a továbbiakat, várjuk a markáns változást. Talán a hét végére egyértelmű lesz. Remélhetőleg Pártai Lúciáék is tudnak előjelzést küldeni, de addig pihenés. Fölállítunk a Khumbun egy internetező sátrat, mert a szél és a havazás nagyon kényelmetlenné tette az adatforgalmi kísérletezéseket a szabad ég alatt."

Az eredeti csúcstámadási terv: május 11-én hajnalban indult egy csúcstámadási ciklus, melynek csúcsmászási részét az első tervek szerint az előretolt négyes táborból 14-én hajnalban indította volna a mászócsapat. A tervek szerint május 12-én II-es, 13-án III-as tábor, majd fel kellett volna állítani az előretolt, csúcstámadó tábort úgy 7800-7900 méter körül. Innen 14-én hajnalban indult volna a csúcstámadás - tudtuk meg Vincze Szabolcstól, az expedíció sajtófőnökétől.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!