Hírek

2011.04.20. 09:51

Az expedíció folytatódik

Veszprém - Kisebb-nagyobb nehézségeket leszámítva terv szerint halad a Magyarok a világ nyolcezresein Lhoce expedíciója.

Szabó Zsuzsanna

A hegycsúcshódító utazás résztvevői Horváth Tibor, Erőss Zsolt, Mécs László, Kollár Lajos, a megyénket képviselő ajkai Gál László és a velük tartó trekkinges csapat tagjai jól vannak, akklimatizációs túrák után napokon belül elérik a Mount Everest alaptáborát (Everest BC, 5300m), mely azonos a Lhoce alaptáborával- értesültünk Vincze Szabolcstól, az expedíció sajtófőnökétől.

Az alaptáborból kiindulva körülbelül három magashegyi tábor kiépítését tervezik, ahonnan május közepe körül kezdhetik meg a 8516 méter magas Lhoce csúcstámadását.

Kollár Lajos jelentése műholdas telefonról 2011.04.18-ai, hétfői bejelentkezése alapján: "Mindenki egészséges, a trekkesek is jól érzik magukat. Megérkeztünk Lobuchéba, ami 4910 méterre fekszik a tengerszint fölött. Holnap (kedd) reggel célba vesszük az 5100 méteren található Gorak Shepet, a következő napon pedig akklimatizációs túrát teszünk az 5545 méter magas Kala Patthar csúcsára. Ezt követően rögtön az Everest 5300 méteren fekvő alaptáborába megyünk. Végre a szervezés is jól alakul, az expedíció pedig terv szerint halad."

Gál László Gorakshepből kedden küldött és a blogján is közétett beszámolója: "Mai célunk az 5114 méter magasan fekvő Gorakshep település, mely az alaptábor előtt az utolsó állomás."

Lászlóék meglátogattak egy olasz nemzetközi kutatóállomást, majd az egyre kietlenebb, növények nélküli, köves úton továbbhaladva délután épségben elérték az aznapra tervezett úticéljukat, Gorakshepet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!