Hírek

2011.01.26. 16:11

Biztató a statisztika - Eredményes évet zárt a megyei rendőr-főkapitányság

Veszprém - Az uniós elnökségből adódó rendőrségi feladatok, az iszapkatasztrófa által érintett területek közbiztonságának fenntartása és az idegenforgalmi szezon biztosítása szerepel a főkapitányság kiemelt céljai között idén.

Halmos György

Erről a főkapitányság közelmúltban kinevezett rendészeti igazgatója, Anda György beszélt érdeklődésünkre. Elmondta, hogy az adatok alapján az elmúlt évben a megyei főkapitányság közbiztonsági területen eredményes munkát végzett. Adatokat ismertetve közölte, hogy a közlekedési bűncselekmények száma jelentősen, majdnem negyedével, 787-ről 591-re csökkent 2010-ben a korábbi évhez képest. Külön örvendetes, hogy ezen belül az ittas vezetők számaránya is 19 százalékkal, 457-ről 370-re csökkent.

Az állampolgárok biztonságérzetét nagyban befolyásolja a közterületen elkövetett bűncselekmények száma, ezen a téren növekedés történt megyénkben 2010-ben  ismertette az igazgató. Szólt arról is, hogy a közlekedésbiztonsági helyzet jobb, mint az országos, hiszen 12 százalékkal csökkent a személyi sérüléssel járó közlekedési balesetek száma, míg az országos adat kilenc százalék. A tavalyi adatok az elmúlt évtized legjobbjának számítanak, hiszen 591 sérüléssel járó baleset történt, míg statisztikai szempontból a legrosszabb esztendőben, 2005-ben csaknem 250-nel volt több. Az alezredes ugyanakkor megjegyezte: a balesetek belső arányát tekintve van még javítanivaló, mert mind a halálos balesetek, mind a balesetekben elhunytak száma emelkedett Veszprém megyében.

Anda György szerint a javulás általában az objektív felelősségnek, illetve a fokozott közúti ellenőrzésnek tudható be. A balesetek okozói között - nem meglepő - a legtöbb karambolt az autóval közlekedők követik el, második helyen a kerékpárosok és a teherkocsik vannak. Az országos lista hasonló, bár míg azon a negyedik helyen a gyalogosok állnak, addig a megyében a motorosok, ezért rájuk kiemelten figyel a megyei kapitányság az idei évben.

Jónak nevezhető a fegyelmi helyzet, tavaly rendőri intézkedés ellen összesen 113 bejelentés érkezett, ezeket kivizsgálták az illetékes parancsnokok, három kivételével - amelyeket fegyelmi, illetve büntetőeljárás követett - mindegyik alaptalan volt.

Elvárás az állománnyal szemben, hogy ápolt külsővel, jól felkészülten, szakmailag kifogástalanul végezzék a feladatukat, és az esemény súlyának megfelelően, arányosan járjanak el, határozott szankciókat alkalmazzanak - fogalmazott az alezredes. A beszélgetés során kiemelte, hogy a megyében működő polgárőr szervezetekkel nagyon jó a rendőrség kapcsolata, emellett sok akcióban vesznek részt a tagjaik.

 

Az idei évben kiemelt feladatot ró az európai uniós rendezvényekkel kapcsolatos biztosítás a megyei rendőr-főkapitányságra, hiszen tavasztól több helyszínen, Veszprémben, Pápán, Balatonfüreden, Balatonalmádiban és Várpalotán lesznek programok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!