Hírek

2010.10.05. 11:28

A sugárzás mértéke nem veszélyes

Hogy hosszabb távon mi lesz a termőföldek sorsa, egyelőre nem tudják a szakemberek. A felvett talajmintákból derül csak ki, pontosan milyen összetevői vannak a kiömlött iszapnak és azoknak milyen hatásai lehetnek az élő-és növényvilágra hosszútávon, tudtuk meg a Veszprém Megyei Növény- és Talajvédelmi Igazgatóság igazgató-helyettesétől, Őri Arnoldtól.

Németh F. Bernadett

- Korai a kérdés, mivel nagyon frissek az események. Két talajvédelmi felügyelőnk a helyszínen van a védelmi bizottság kérésére. Ők, valamint az országos igazgatóság munkatársai is, mintát vettek a  talajból és felmérik, mekkora területet érint a szennyezés. A továbbiakban a talajminták eredményétől függően állapítjuk meg a teendőket. Valószínűleg korlátozást vezetünk be a területen termesztett növények forgalmazásáról és nem ajánljuk a fogyasztásukat sem. Ez vonatkozik a kiskerti növényekre is.

A talajvédelmi szakember megismételte: nincsenek tisztában a vörösiszap hatásaival, még soha nem volt dolguk vele. Őri Arnold valószínűsítette, hogy az érintett területen korlátozzák a termőföldek művelését és az is eLképzelhető, hogy valamilyen beavatkozásra is szükség lesz.

A vörösiszap hosszútávú hatásairól a veszélyelhárító operatív törzs szakértőit sem sikerült szóra bírni. A polgári védelem továbbra is azt kommunikálja, hogy a vörösiszap érintését kerülje el mindenki.

- Az operatív törzs orvos, biológus és vegyész szakértői folyamatos konzultációt folytatnak a helyszínen az iszap élettani hatásairól. Mint ismert, ez erősen maró anyag, ami bőrrel érintkezve komoly sérüléseket okoz. A vörösiszap az emésztőrendszerbe kerülve valós veszélyt jelent, a belélegzésről szóló információkat az orvosszakértők nem erősítették meg.

Az anyag  radioaktivitását több szakértői csapat folyamatosan méri, ha az eléri a veszélyes mértéket, kiadjuk a megfelelő riasztásokat. Eddig nem került sor erre.  Az eső most segítségünkre van, hígítja a masszát, ami minél folyékonyabb, annál kevésbé mar. A legnagyobb veszélyt most az iszap jelenti, mindent megteszünk azért, hogy minél előbb kikerüljön a térségből – nyilatkozta lapunknak Töttős Györgyi, a polgári védelem szóvívője.

A veszélyes anyagot a mentők – akiknek a száma kissé négyszáz alá csökkent – speciális konténerekbe gyűjtik és elszállítják. A kármentesítés azonban későbbi feladat, mondta a szóvivő, a legfontosabb most az életmentés: hat emberről még nem tudják, hol tartózkodik, a halottak száma négyre emelkedett.

Az élővizekre katasztrofális hatással van, mondta el Petróczi Imre, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság igazgató-helyettese: a halak egyszerűen feloldódnak benne. A helyszínen lévő természetvédelmi őrök további részletekről számolnak be délután.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!