Hétvége

2016.06.03. 17:00

Tisztelet élet és halál iránt

Az első pillanatban pontosan fel kell mérni a helyzetet, és emellett úgy beszélni a telefon túlsó végén levő idegennel, hogy az bizalmat érezzen, megnyíljon, mert egyébként értékes másodpercek veszhetnek el, amin élet és halál múlhat – állítja Nátrán Albin Veszprém megyei mentésvezető.

Kovács Erika

- A kommunikáció alapvető: fontos, hogy az ember az első pillanatban pontosan felmérje, mi a helyzet, és emellett úgy beszéljen a telefon túlsó végén levő idegennel, illetve beteggel, hogy az bizalmat érezzen, megnyíljon. Ha ez a beszélgetés nem megfelelő, értékes másodpercek veszhetnek el, és megszakadhat a mentési lánc, amin élet és halál múlhat - vélekedik a hivatásáról Nátrán Albin megyei mentésvezető.

- Otthon bizonyosan látták rajtam, hogy empatikus vagyok, tudok bánni az emberekkel, megtalálom velük a hangot - kezdi a beszélgetést a várpalotai születésű, 46 éves Nátrán Albin, Veszprém megyei mentésvezető, aki elmondása szerint szeretetteljes családban nőtt fel három testvérével, és szülei hatására ment a veszprémi egészség-ügyi szakközépiskolába. - Aztán 18 évesen kerültem a mentőszolgálathoz, ami nagyon ritka volt akkoriban, közben mentőtiszti főiskolára jártam Budapestre négy évig, majd mentőtisztként dolgoztam először Várpalotán, vonuló mentőtisztként, később állomásvezetőként - utal a kezdetekre. Majd egészségügyi menedzser képesítést szerzett főiskolán, ezzel párhuzamosan kérte áthelyezését a veszprémi mentésirányításba, 15 évvel ezelőtt, és már 10 éve a megyei mentésirányítás vezetője, 30 kollégáját irányítva. Ezzel párhuzamosan vonul is az esetkocsin vagy a mentőtiszti kocsin. A hívásokról elmondja, fontos, hogy az ember saját egészsége iránt is felelősséget érezzen, és hívja a mentőket, ha ezt indokoltnak tartja, de gyakran előfordul, hogy amiatt hívják őket éjjel, mert a beteg - például anyagi okok miatt - nem váltotta ki a gyógyszert.

Nátrán Albin büszke rá, hogy kiváló csapattal, magas szakmai színvonalon működő mentésirányításnál dolgozik Fotó: Balogh Ákos

Nátrán Albin a mentőszolgálatot az egészségügy stabil bástyájának nevezi, mely szervezett kereteken belül működik, és adott esetben, egy hívásnál igen-nem válaszoknál kell dönteni, a helyes lépést meghozni. Életmentő lehet az időben történő jó döntés, ellátás, nagyon lényeges, hogy egy infarktusos vagy stroke-os beteg a meg-felelő intézménybe kerüljön.

- Tavalyig orvoslátogató is voltam egy gyógyszeripari cég területi vezetőjeként - veti közbe. Hozzáteszi, főállása mellett kisebb létszámú rendezvényeknél egészségügyi biztosítást végez. Nincs szabad napja, de életvitelét megszokta, családja is hozzászokott ehhez, ő elhivatottsággal végzi munkáját. - Másfelől a boltba be kell menni, az autót meg kell tankolni, a csekkeket be kell fizetni, nincs mese, elő kell teremteni a feltételeket - fogalmaz. Mi kell ehhez a hivatáshoz? - Kiváló szakmai és informatikai tudás (ma az irányítás számítógépen működik), megértés, türelem, a rendszertelenség elviselése - jegyzi meg. Hozzáfűzi, soha nem lehet tudni, a következő pillanat mit hoz. Ki-emeli a kommunikációt, mert az első pillanatban pontosan fel kell mérni a helyzetet, úgy beszélni telefonon egy idegennel, hogy ő bizalmat érezzen, megnyíljon, mert ha ez nem megfelelő, értékes másodpercek veszhetnek el, amin élet és halál múlhat - fogalmaz. Közli, az irányításban folyamatos a terhelés, a villámgyors helyzetfelismerés, például, hogy hova irányítanak mentőhelikoptert, akár egyetlen villanásból fel kell ismerni. Ahhoz is sok erő és elhivatottság szükséges, hogy az ember elviselje az alacsony munkabéreket, hiszen nem véletlenül dolgoznak másod- és harmadállásban a mentőszolgálat dolgozói. A munkakörülményeknél, a mentőautók felszereltségében sokat jelent alapítványuk támogatása. - Az emberi tragédiák dzsungelében gázolunk, ezt is el kell viselni, ugyanakkor nemcsak a halál-eseteket nehéz feldolgozni, az is szörnyű, ha például valaki fejest ugrik a Balatonba, és az elhibázott ugrás után élete végéig béna marad.

A kérdésre, miért nem megy külföldre, rávágja, ott mindig csak külföldi leszel. Arra nagyon büszke, hogy Veszprémben kiváló csapattal, magas szakmai színvonalon működő mentésirányításnál dolgozik, amit az országban az egyik legjobbnak tart. Napi kapcsolatban áll az ország több irányítójával, adnak a véleményére. A jellemző betegségekről kiemeli, belgyógyászati tekintetben ma sincs több beteg, mint az elmúlt években, de mégis több hívás érkezik hozzájuk, mert a pszichés, lelki problémák felerősödtek, megsokasodtak. - Munkamániás vagyok, új kihívásnak élek meg minden napot. A családdal, feleségével, három gyermekével időnként adódik néhány nap wellness, de egy hét már sok forintban is - fogalmaz, hozzátéve, optimista, mindenkihez őszintén áll, nem szereti a játszmákat, félmondatokat, szervezkedéseket. Legemlékezetesebb esete a devecseri iszapkatasztrófához köti, aznap Budapesten volt dolga, este 9-re ért be a veszprémi irányításba, aztán heteken át, műszakokra való tekintet nélkül, teljes létszámmal folyamatosan dolgoztak. Esetei közül a gyermektragédiák a legnehezebben feldolgozhatóak. Sajnos több ilyenben is volt része. Elfelejteni nem lehet, de feldolgozni szükséges!

- Ez kudarc, de tudomásul kell venni, hogy a halál ellen néha nincs orvosság. Érdekes helyzetnek tekinti az újra-élesztést, ha sikerül, hatalmas dolog, semmihez sem fogható érzés az, amikor ismét megdobban az ember szíve!

- Ha nem sikerül, hirtelen távolság, kegyelet alakul ki köztem és az elhunyt között, tisztelet iránta és a halál iránt - fogalmaz Nátrán Albin.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!