Hétvége

2011.08.06. 14:46

Nyolc napon át főztek - Bede Róbert és Szőke András etették a völgylakókat

Kulináris élményekhez jutottak, akik a Művészetek völgye programsorozata részeként Taliándörögdre látogattak. Itt tíz napon keresztül Bede Róbert, a Tv Paprika egyik vezető szakácsa és Szőke András filmrendező, forgatókönyvíró, operatőr és színész, helybeli mindenes finomabbnál finomabb étkekkel fogadta a vendégeket.

Horváth Éva

Múlt hét szombatján csatlakozott hozzájuk az amatőr királyi szakácsklub Bojtor Tibor királyi főszakács vezényletével. Az Ősök háza hátsó udvarán 750 literes katlant állítottak fel, ebben készült a halleves. Ehhez a helyben élő Szőke András egy kisebb üstben főzte az alaplevet, amibe 77 kiló halat tisztított meg. Az alaplevet fűszerpaprikás, paradicsomos, póréhagymás lével gazdagították, s ebben főzték meg a halszeleteket. Közben több, kisebb bográcsban is főtt hal. Ezek között különlegességnek számított az 1828-ból ismert első halléleírás alapján készült étel. Ezt egy kaposvári iskolaigazgató, Horváth József Elek jegyezte fel, melyet sikerült megszereznünk: "Összveszednek tudniillik mindennemű halat, s annál jobb, minél többnemű kevertetik össze, ezeket darabokra metélvén, bográcsba rakják, s megsózván, egy egész paprikát s fél marok vörös hagymát közibe hintnek, s eképpen a bográcsba befojtván, tulajdon gőzében párolják. Annak-utána egy kis sárgás rántást csinálnak, mellyet vízzel kevert vörös borral, melybe ismét petrezselmet és kakukkfüvet hánynak, felöntik, s egyszer felforrni engedvén, kitálalják. Valamint igen egyszerű ennek készítése, úgy íze felséges."

Bede Róbert közben halat sütött. Egyszerű receptnek mondta: mustárral, őrölt borssal fűszerezte a busaszeleteket, majd paprikás lisztbe forgatva sütötte meg, kicsit bővebb olajban. Vékony csíkokra vágott, tárkonyos sós lével megöntött paprikával, vöröshagymával tálalta.

Az ismert szakács érdeklődésünkre elmondta: a Művészetek völgye programsorozata keretében idén még csak harmadszor főz, de Taliándörögdön már sokadszor járt. A múlt szombaton már nyolcadik napja főzött a faluban, az Ősök Házánál. Debreceni, tóalmási húsos csoportok, a Balatoni Halgazdaság és a helyi erők támogatásának köszönhetően mindennap óriási mennyiségű étellel várták a vendégeket. A nyolc nap alatt a kínálatban volt kakas, sertés és természetesen többször halétel. Legnagyobb sikert mindig az az étel aratta, amit éppen aznap főztek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!