Különleges műtétek Veszprémben

2024.05.11. 11:00

Szűrővizsgálatra járni igen fontos - Altatásban végzett fogászati ellátás gyerekeknek

Maximális kihasználtsággal működik a sajátos nevelési igényű gyermekek számára altatásban végzett fogászati ellátás a Veszprém vármegyei Csolnoky Ferenc Kórházban. Az arc-, állcsont- és szájsebészeti osztályon speciális tudással bíró team dolgozik, általuk olyan komplex ellátásban részesülnek a vármegyei lakosok, mely nagyon ritka Magyarországon. Ahogy az is, hogy rendszeresen járunk szűrővizsgálatra.

Benkő Péter

Somlai Károly osztályvezető sikerként éli meg az elmúlt két évben elért eredményeket. A traumatológia és az ortopédia mátrixosztályként működő arc-állcsont, illetve dento-alveoláris sebészeti tevékenysége 2016-ban megszűnt, de négy éve újraindult az ellátás. Önálló osztályként, tíz ágyon fogadják a betegeket modern, jól felszerelt környezetben. Az újraindításkor figyelmet fordítottak arra, hogy az együttműködésükben korlátozott gyermekeknek garantálják a nélkülözhetetlen, altatásban végzett ellátást. Erre egyre nagyobb az igény, rendszeresen érkeznek vármegyén kívülről is betegek. Az ellátás során konzerváló fogászati ellátást nyújtanak, fogpótlások kivitelezésére nincs lehetőség. – Hogy mindez megvalósulhasson, hatalmas összefogásra volt szükség – állítja az osztályvezető. A beavatkozásokat altatóorvosi és szakasszisztensi háttérrel végzik a központi aneszteziológiai és intenzív terápiás osztály szakembereivel együtt. Hangsúlyos a személyre szabott orvoslás, ami az érzéstelenítési technikákban is megnyilvánul, az egyedi szükségletek, a megfelelő módszerek gyakran altatást igényelnek a fájdalomkezelés, a stressz csökkentése érdekében, és magunk is sokat teszünk, ha rendszeresen járunk szűrővizsgálatra.

Nagyon fontos, hogy rendszeresen járjunk szűrővizsgálatra – hangsúlyozza Somlai Károly
Nagyon fontos, hogy rendszeresen járjunk szűrővizsgálatra – hangsúlyozza Somlai Károly
Fotó: Veszprém vármegyei Csolnoky Ferenc Kórház

Az osztály szakorvosai a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő által finanszírozott szájsebészeti eseteket látnak el. A daganatos betegek száma folyamatosan nő, több száz beteget műtöttek. Somlai főorvos szerint Magyarországon nagyjából évente egy falu lakosságát veszítjük el fej-nyaki daganatok miatt, Európában nálunk a legnagyobb a szájüregi rák miatti halálozás. Ez az életmódra, a túlzott alkoholfogyasztásra, dohányzására vezethető vissza, és arra, hogy rendkívül későn kerülnek orvoshoz a betegek, így nagy területeket érintő csonkító műtéteket kénytelenek végezni, melyek további plasztikai beavatkozást igényelnek. Ezek a műtétek mindössze három helyen érhetők el az országban, köztük Veszprémben. A kezelések után a rágóképesség helyreállítása érdekében más intézménybe kell továbbutalni a betegeket – ez hatalmas megpróbáltatás. – Ezért fontos, hogy rendszeresen járjunk szűrővizsgálatra – állítja Somlai Károly.

– A daganatterápiában jelentős áttöréseket értek el, különösen az immun- és génterápia területén. Ez új reményt jelent, hogy a hagyományos módszerekkel nehezen kezelhető daganatos kórképek gyógyíthatóvá válnak. Az immunterápia arra ösztönzi a test immunrendszerét, hogy felismerje, támadja meg a rákos sejteket. A kezelések jelentősen meghosszabbíthatják a túlélési időt a hagyományos kemoterápiához képest, és kevesebb mellékhatással járnak. A génterápia egy másik ígéretes terület, a betegség genetikai okainak közvetlen módosítására összpontosít. Magában foglalhatja a sérült vagy hiányzó gének pótlását, a káros gének kikapcsolását, új gének bevezetését, lehetőséget kínál egyéni kezelési tervek kidolgozására. A kutatások gyakorlati alkalmazása a jövőben új lehetőségeket nyithat meg azok számára, akik nem reagálnak jól a hagyományos kezelésekre – teszi hozzá Somlai Károly.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában