Sakk

2 órája

Pét emblematikus játékosára is emlékeztek a függetlenség napján

Először volt pontegyenlőség az első és második helyen a hagyományos péti sakkverseny történetében. Pét emblematikus játékosára is emlékeztek.

Veol.hu

Ötven versenyző közel öt órán át küzdött az idei pétfürdői viadalon

Forrás: a szervezők

A Pétfürdői Közösségi Ház és Könyvtár adott otthont a VII. Péti Rapid Sakkverseny –Kurucsai István (1938–2022) emlékversenynek, amelyet a függetlenség napi ünnepség kísérőrendezvényeként a „Pétfürdő Sportjáért” Közhasznú Alapítvány szervezett. A versenyt Szabó Zoltán, a Péti MTE sakkszakosztályának vezetője bonyolította le. A hagyományos eseményen Pét emblematikus játékosára is emlékeztek.

Először volt pontegyenlőség az első és második helyen a hagyományos péti sakkverseny történetében. Pét emblematikus játékosára is emlékeztek
Izgalmas küzdelmet hozott az idei megmérettetés
Fotó: szervezők

Kurucsai István hozta létre a péti sakkiskolát

Kurucsai István az 1970-es évektől 1994-ig volt a Péti MTE emblematikus sakkozója. Létrehozta a péti sakkiskolát és országosan híres sakktáborokat tartott Pétfürdőn. Tanítványai kiváló eredményeket értek el rangos külföldi sakkversenyeken. Sportdiplomáciai sikerei közé tartozott, hogy Pétfürdő nívós sakkversenyeket bonyolíthatott le nemzetközi mezőnnyel, illetve az is, hogy 1986-ban a magyar női nyílt sakkbajnokságot is Péten tartották meg.

A sakkverseny résztvevői egy kiállítás keretében megismerkedhettek Kurucsai István eredményeivel, a Péti MTE legnagyobb sakksikereivel és Pétfürdő nagyközség értékeivel is.

Ötvenen indultak a pétfürdői versenyen

A pétfürdői verseny tradicionálisan nyolcfordulós svájci rendszerben, 10 perces játékidőkkel és 5 másodperces lépésenkénti bónuszidőkkel zajlott le a FIDE (Nemzetközi Sakk Szövetség) rapid szabályai szerint. A számok összeolvasva Pétfürdő irányítószámát eredményezték.

A sakkverseny – amelyen 50 fő indult – közel 5 órán keresztül tartott. A résztvevők között volt egy román és egy szlovák játékos is. A lejátszott 200 sakkparti közül mindössze 29 lett döntetlen. A verseny történetében először fordult elő pontegyenlőség az első és a második helyen. A bajnoki címet így végül minimális különbséggel mezőnyérték mutató döntötte el.

Az első helyet így Kurics László (Szigetközi Sakkozók SE, 6,5 pont) szerezte meg, a második helyen Kovács Előd FIDE-mester (Péti MTE, 6,5 pont) végzett, a harmadikon pedig Surányi Pál (HÜSI SC, 6 pont).

Különdíjak is gazdára találtak

A Tapolca VSE különdíjakat – oklevél, érem, bajnoki serleg – ajánlott fel két kategóriában. Gyermekkategóriában I. helyezett Soós Botond Máté (Tapolca VSE) 4 pont, II. helyezett Vizeli Péter (Tapolca VSE) 2,5 pont, III. helyezett Kiss Bence (Szabadgyalog SE) 2,5 pont. Ifjúsági kategóriában I. helyezett Zsoldos Bálint (Tapolca VSE) 3 pont, II. helyezett Serfőző Ádám László (Péti MTE) 3 pont.

A sakkverseny díjazottjai, legjobb női játékos: Kissné Simon Bernadett (Szabadgyalog SE), 4 pont. Legjobb ifjúsági játékos: Kiss Dorina (Szabadgyalog SE), 4,5 pont. Legjobb amatőr játékos: Szabó Attila (Komárno), 4,5 pont. Legjobb szenior játékos: Palla György (Balatonfüredi SC), 6 pont. 

Mindannyian serleget és oklevelet kaptak, illetve az I-III. helyezettek egy-egy érmet is.

A versenybírói feladatokat Czingler Sándor nemzetközi sakk versenybíró látta el, aki magas színvonalú munkájának elismeréséért emléklapot vehetett át.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában