Bakony

3 órája

Túrázás, programok: 6 + 1 tuti tipp október első hétvégéjére

Bakonyi Mustrát tartanak Zircen, az idén negyvenéves városban számos programmal, Gerence-parti pityókapartit Bakonybélben, apródpróbát a cseszneki várban, vadkóstolót szervez az erdőgazdaság, állatsimogató nyílt Szépalmán és az őzlábgombák most óriásiak, ráadásul százával lepték el a Magas-Bakonyt. Október első hétvégéjére több tuti tippünk van és a túrázás az őszi erdőkben csodás színeket ígér.

Rimányi Zita

Berobbant a gombaszezon, a Bakony és a túrázás így most plusz finomságokkal csalogatja a családokat. Programok, apród- és pásztorfeladatok várják őket, igazán szórakoztató lehet így a hétvége.  

Túrázás – Ha Szépalmán kirándulunk, a Kőris-hegy közelében az Országos Kékkörön túrázunk, érdemes meglátogatni az új állatsimogatót
Túrázás – Ha Szépalmán kirándulunk, a Kőris-hegy közelében az Országos Kékkörön túrázunk, érdemes meglátogatni az új állatsimogatót
Fotó: Nagy Lajos/Napló

A 40 éves város születésnapjának harmadik felvonása

Bakonyi Mustra elnevezéssel tartják meg Zircen a 4 program a 40 éves városban rendezvénysorozat harmadik eseményét. Október 5-én, szombaton a Reguly-múzeum udvara lesz a fő helyszín, ide várják tortaevésre, koccintásra a helybeli negyvenéveseket is, akik egyidősek a várossal. Kakukkfű tanár úr őszi sváb ételeket főz, tálalnak vadételeket is, és a gyerekek pásztorkihívásokat teljesíthetnek.

Pityókaparti a Gerencénél

A Gerence-parti pityókapartit idén október 5-én, szombaton 12 és 17 óra között tartják meg a bakonybéli tájház udvarán.

Túrázás – Az erdők titkai az erdész szemével

Október 5-én, szombaton a zirci Reguly-múzeum kertjében a Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. erdei iskolai foglalkozásokra várja az érdeklődőket, és 9.30-kor az előzetesen jelentkezők ismeretterjesztő sétára indulhatnak a Pintér-hegyi parkerdőbe. Délután, 14 órakor vadgasztronómiai kóstoló lesz. És a hétvégi programajánló még folytatódik.

Apródok Napja – lovagias próbák középkori hangulatban

Az Apródok Napját idén október 5-én, szombaton 10 és 14 óra között tartják meg a cseszneki várban. Az érdeklődők lovagias feladatokat próbálhatnak ki.

Állatsimogató nyílt az ország legszebb birtokán, szabadon látogatható 

Szépalmapuszta az ország legszebb birtoka lett nemrégiben, és most még vonzóbbá vált a családdal kirándulók számára. Ugyanis szabadon látogatható állatsimogató nyílt itt, a Bakony legmagasabb hegye, a Kőris és az állatmenhely szomszédságában, ahova főként lovakat fogadtak be. A simogatóba viszont inkább pónik, szamarak, kecskék, birkák kerülnek.

Berobbant a gombaszezon a Bakonyban, most óriási őzlábgombákat lehet szedni százával
Berobbant a gombaszezon a Bakonyban, most óriási őzlábgombákat lehet szedni százával
Forrás: Vadgomba – Kisalföld és Bakony

Őzlábgomba – Óriásiak és százával lepték el a Bakonyt

Berobbant a gombaszezon, százával lehet most a Magas-Bakonyban szedni óriásiakat is. Az őzlábgomba több példánya ráadásul akkorára megnőtt, hogy alig vagy nem is fér be a kosárba. Viszont az időjárás minden gomba növekedésének kedvezett, mérgező és halálosan mérgező is rengeteg van az erdőkben. 
A Vadgomba – Kisalföld és Bakony csoport október 5-én, szombaton Zirc környékére szervez gombászkodást, aki csatlakozni akar a tagokhoz a mintegy tíz kilométeres távra, annak előzetesen jelentkeznie kell a túrára.

Bakonyi szakasz lett Magyarország legkedveltebb erdei kerékpárútja

A Bakonybél és Farkasgyepű közötti kerékpárút a Bakony-hegység legmagasabb részének, az úgynevezett Öreg- vagy Magas-Bakonynak a megismerésére hívogat. A szakasz a Bakonyerdő Zrt. kezelésében lévő, 1968-tól kialakított, 15 kilométer hosszú erdei feltáróút. A volt erdei kisvasutak helyén létesített utakon kellemesen lehet kerékpározni. Az útvonal sorompóval lezárt, ezért nincs rajta autóforgalom, biztonságosan használható. Elején és végén aszfaltos a burkolata, de a többi szakasz is jól karbantartott, kötött, murvázott. Szintemelkedése csekély. Nagy részben bükkös állománnyal fedett. Több elágazási lehetőség miatt számos csodás látnivalót fedezhetnek fel az erre járók, például a Magyar-forrást, az erdő kápolnáját, a Pénzlik-barlangot, a csillagdát, a bencés monostort, a Bakonyi Erdők Házát, a bakonyi Gyilkos-tavat. Ajánló cikkünkben.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában