Kerékpársport

2024.06.24. 10:31

Két érem az egyetemi vb-ről

A Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség (FISU) a Costa Rica-i San Carlosban rendezte meg az idei Egyetemi Kerékpáros Világbajnokságot. A rendezvényen 26 ország 159 delegáltja vett részt és versenyzett országúti kerékpáros, valamint hegyikerékpáros versenyszámokban.

Veol.hu

Magyarországot a mountain bike-os számokban az MVM VESC Cycling Team két versenyzője, Bokros Csenge (Pannon Egyetem) és Horváth Áron (Óbudai Egyetem) is képviselték, akik a Nové Město-i Világkupáról már másnap utaztak is a vb helyszínére.

Bokros Csenge nagyot hajrázott 
Fotó: VESC

A nyitóünnepséget követően szerdán kezdődtek az országúti futamok, illetve a hegyikerékpárosok pályaedzései az eliminátor- és XCO pályákon. Már a repülőúton, illetve a nyitó ceremónián több, a világkupákról ismert versenyzővel is találkoztak versenyzőink, így hamar kiderült, hogy méltó ellenfelek várnak rájuk.

Costa Ricán az esős évszak májusban kezdődött, azaz szinte folyamatosan esett és 30 fok körüli hőmérséklet, magas páratartalom várta a versenyzőket, amihez való alkalmazkodás kritikus volt az eredményes szerepléshez. Az MVM VESC Cycling Team kerékpárosainak szereplése az eliminátorfutamokat megelőző egyéni időfutammal kezdődött. Az éles kanyarokkal, meredek mászásokkal, letörésekkel tűzdelt eliminátorpályán kellett minden versenyzőnek egy kört teljesítenie, melynek eredményei alapján a lányok közül az első 16, a fiúk közül pedig az első 32 indulhatott az XCE versenyen. Versenyzőink - önmagukat is meglepve - fantasztikus eredménnyel kvalifikálták magukat a futamokra, Horváth Áron 4., Bokros Csenge pedig a 2. legjobb idővel.

A legjobb 16 lány és 32 fiú versenyző az eliminátor számban futamonként 4-4 fő részvételével küzdött meg a továbbjutásért, úgy hogy az adott futam két legjobb versenyzője jut tovább a 16, majd a nyolc, végül a döntő négy leggyorsabbja közé. Horváth Áron két futamgyőzelemmel jutott a negyeddöntőbe, majd Bokros Csenge is követte őt a legjobb nyolc közé. A folytatásban már minden versenyzőre nagy harcok vártak, de végül mindkét bringásunk bejutott a fináléba. Az eliminátor döntőt a lányok kezdték, melynek elején Csenge lemaradt, majd nagyot hajrázva felállhatott a dobogó második fokára! A fiúk döntőjében Áron végig dobogós helyeken haladt, ráadásul a legvégén lengyel riválisa hibáját kihasználva az élre állt, a célegyenesben nem tudták utolérni, így elsőként zárt.

Másnap az olimpiai krossz futamok vártak a VESC versenyzőire. Csenge egy fertőzés miatt nem a legjobb állapotban vághatott neki az XCO futamnak, de becsülettel küzdve, végül ötödik helyen ért célba. Áron versenye sem volt problémamentes. Sokáig harcban volt a dobogós helyezésekért, de a sok sík tempómenés teljesen felőrölte, és végül nyolcadik helyen haladt át a célvonalon. Az országúti kritérium és időfutam versenyben Zsankó Petra szerzett szép versenyzéssel aranyérmet, így összesen a 26 résztvevő országból az éremtáblázat második helyén végzett a mindössze három versenyzőből álló magyar csapat.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!