Munkájukat élethivatásnak tekintik

2024.06.27. 20:00

Elismeréseket adtak át a Semmelweis-nap alkalmából (képgaléria)

A Semmelweis-napot ünnepelték a Veszprém Vármegyei Csolnoky Ferenc Kórházban június 27-én. Az ünnep tisztelgés Semmelweis Ignác öröksége előtt, a magyar egészségügyi dolgozók elkötelezettségének ünnepe. Semmelweis „az anyák megmentőjeként” vonult be az egészségügy történetébe, kiemelkedő munkájával hozzájárulva az anyai és újszülött halálozási arányok drámai csökkentéséhez. Az ünnepségen az idei elismeréseket is átadták.

Benkő Péter

Semmelweis Ignác kutatásai, kitartó munkája révén hozzájárult a modern higiéniai gyakorlatok kialakulásához, mely mindennapjaink része kell hogy legyen, erre biztatnak az egészségügyi intézmények. A kórház is, ahol az ünnepségen megjelent mások mellett Ovádi Péter országgyűlési képviselő, Takács Szabolcs főispán, a Veszprém Vármegyei Kormányhivatal vezetője és Polgárdy Imre, a Veszprém Vármegyei Közgyűlés elnöke.

Lang Zsuzsanna megbízott főigazgató köszönti a részt vevő egészségügyi dolgozókat
Fotó: Nagy Lajos/Napló

A főispán köszöntőjében üdvözölte a résztvevőket, s emlékeztetett Semmelweis örökségének jelentőségére, aki küzdelemmel, hittel, erővel szembenézett a kihívásokkal, s mindig a megoldást kereste. – Ilyenek voltak a magyar egészségügyi dolgozók, akik a mögöttünk álló világjárvány idején megbirkóztak a problémával, együttes munkájuk segített, hogy Magyarországon jól kezelhető legyen a járvány. Annak elmúltával is fel kell hívni munkájukra a figyelmet, és arra is, az egészségügyi dolgozók élethivatásnak tekintik pályájukat, fontos számukra minden segítséget megadni. Jó példa erre az orvos- és nővérszálló, mely kétszázhatvan egészségügyi dolgozó családjának ad támogatást, vagy a traumatológiai centrum, a járóbeteg- és az ápolástámogató rendszer megújítása, illetve az elismerések – sorolta Takács Szabolcs. A főispán kiemelten fontosnak nevezte, hogy a kórház végezze munkáját, ehhez minden segítséget megadnak – mondta.

Majd Lang Zsuzsanna megbízott főigazgató tolmácsolta Semmelweis-napi üdvözletét. A változásokról beszélt, melyek elfogadása okozza a legnagyobb nehézséget. – Hajt bennünket az új megismerése iránti vágy, mégis mélyen gyökerező ellenállást érzünk a változással szemben, ez az emberi természet paradoxonja. Komfortzónánkból kilépve a változás ijesztő, holott felfogható lehetőségként is. Az egészségügyben gyorsan változik a világ, ami alkalmazkodást kíván, s a rugalmasság, ellenállóképesség kulcsfontosságú. Semmelweis szakmai életútja bizonyítja, ha nyitottak vagyunk, hatékonyabbá, jobbá, ellenállóbbá válunk, tetteinkkel maradandó nyomot hagyunk – mondta el a megbízott főigazgató, aki kitartó, fáradhatatlan munkájukat köszönte meg kollégáinak.

Majd átadták az idei elismeréseket. Főigazgatói dicséretben részesült Pimper István, a műszaki és ellátó osztály csoportvezetője. Orvosigazgatói dicséretet kapott Benke Attila nefrológiai profilvezető főorvos, Rácz Zsuzsanna pszichiáter szakorvos, Szabó Dorottya sugárterápiás szakorvos. Ápolási igazgatói díjban részesült Bertalan Gitta gyógypedagógus, Géresi Andrea aneszteziológiai szakasszisztens, Melhart András gyógymasszőr, Timkó Bernadett diabetológiai klinikai szakasszisztens és Verebélyi Lászlóné ápolónő. Végül gazdasági igazgatói dicséreteket, illetve az év rezidense, az év védőnője és az év szakdolgozója elismeréseket adták át. Az év rezidense a Csecsemő- és Gyermekgyógyászati Centrum munkatársa, dr. Unger Vivien lett. Az év védőnője elismerést Barabásné Fehér Krisztina kapta, míg az év szakdolgozója címet a Sürgősségi és Betegellátó Osztály szakápolója, Salik Ildikó vehette át.

Az ünnepséget Bánó Tamás gitár- és Hajas Szilárd fuvolaművész játéka színesítette.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában