Látni kell

2023.10.14. 21:10

Nincs az országban még egy ilyen: népi iparművész tervezte a füredi röpisek gyönyörű mezét

A balatonfüredi extraligás röplabdázók egyedi, helyi és különleges mezben lépnek pályára.

Veol.hu

A Szent Benedek-Balatonfüred Röplabda Akadémia a közösségi oldalán mutatta meg, hogy milyen mezben lépnek pályára a szezonban extraligás játékosaik. Mint írták, a fekete és fehér színű szerelés virágmintáját a Balatonfüredi Hímzőkör vezetője, a többszörösen díjazott népi iparművész Szuper Miklósné Bohus Judit álmodta meg 2021 nyarán, a több mint 260 éves Balatonfüredi Református Úrasztal terítőjének mintája alapján. A klub egyébként három évvel ezelőtt döntött úgy, hogy olyan egyedi mezt és felszerelést szeretne, ami füredi jellegzetességeket hordoz. 

A háromszoros Gránátalma-díjas Szuper Miklósné Bohus Judit 2022-ben megkapta a Kisjankó Bori-díjat. Több mint 50 éve elkötelezettje a népművészetnek, számos, eddig kevésbé ismert hagyományos hímzéskultúrát tárt fel és éltet tovább igényes, korszerű formában. Tervezője és vezetője a Paloznaki Hímzőkörnek, a Csepeli Hímzőkörnek, a Tótvázsonyi Hímzőműhelynek, a Zoboraljai Örökség Őrzői Hímzőműhelynek és a Kárpátaljai Magyar Hímzőműhelynek.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában