Kenesét és a borkultúrát népszerűsítik

3 órája

Évfordulót ünnepelt a borrend

Fennállása tizenöt éves évfordulóját ünnepelte a Kelet-balatoni Borrend a hétvégén.

Veol.hu

A találkozóra mintegy húsz borrend képviselője, vezetője fogadta el a meghívást az ország minden tájáról és a határon túlról, valamint két pálinkarend vezetője is csatlakozott az ünnepséghez. Győrfi Károly elnök-nagymester beszámolt a résztvevőknek a borrend tizenöt éves működéséről, kitérve arra, miért alakult meg a szervezet, és az eltelt idő alatt milyen eredményeket értek el.

Győrfi Károly (balra) Pro Vino érdemérmet vehetett át Kovács Róberttől, mellettük Tutor Jánosné Éva, az országos szövetség főtitkára
Fotó: borrend

Az ünnepi programon részt vett Kovács Róbert, a Magyarországi Borrendek Országos Szövetségének elnöke, aki szintén köszöntötte a vendégeket, így a borrend tagjait és támogatóit. Tóth István biológus helytörténeti előadást tartott a település szőlő- és borkultúrájáról, majd Győrfi Károly a szervezet három tagjának, Horváth Csabának, Keresztes Jánosné Valikának és Keresztes Jánosnak átadta a borrend emlékérmét kiemelkedő tevékenységük elismeréseként. Kerámiaajándékkal jutalmazták Németh Péter református lelkészt, Medveczky Miklós katolikus plébánost és Polgár Tibort, a Balatonkenesei Horgászegyesület vezetőjét a borrendnek nyújtott támogatásért. Az eseményen citerán közreműködött Bucz Júlia. Az ünnepség ezt követően a református templomban folytatódott, ahol új tagként Hetyei Lászlót avatták borlovaggá, míg Krizsan Zoltánt, Kenese felvidéki testvértelepülése, Nagykér lakosát tiszteletbeli taggá választották.

Kovács Róbert az ünnepségen Pro Vino érdemérmet adott át Győrfi Károlynak a Magyarországi Borrendek Országos Szövetségében végzett kiemelkedő, több évtizedes tevékenysége elismeréseként. A borrend vezetője kiemelte, a szervezet megalapítása óta eltelt másfél évtizedben civil szervezetük legfőbb célja a helyi szőlő- és borkultúrán keresztül Balatonkenese népszerűsítése volt, emellett büszkék rá, hogy hagyományos programjaik – például a János-napi boráldás – és kezdeményezéseik – Kenese város borának évenkénti megválasztása – meghatározóvá váltak a város életében. Emellett évente húsz-harminc településen képviselik a borrendet és Balatonkenesét országszerte és a határokon túl. Hozzátette, szervezetük időről időre részt vesz jótékonysági kezdeményezésekben, rászorulók segítésében is.

Az eseményre a borrend összeállított egy kis kiadványt is, amelyben röviden összefoglalták a szervezet működésének másfél évtizedét. A felavatottakkal együtt immár 34 rendes és 12 tiszteletbeli taggal működik a Kelet-balatoni Borrend.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában