Idegenforgalom

2 órája

Vendégekkel jól áll Tapolca

Az idei év első nyolc hónapjának adatai szerint Tapolcán az elmúlt évihez képest hét százalékkal emelkedett a vendégek száma, míg a vendégéjszakák száma öt százalékkal nőtt. A vendégek azonban hiába keresik az akadálymentes illemhelyet.

Tóth B. Zsuzsa

Böröndy Tamás, a tapolcai Tourinform iroda vezetője elmondta lapunknak, hogy a belföldi és külföldi vendégek száma egyaránt hét százalékkal emelkedett, a vendégéjszakák száma a belföldi vendégek esetében hat, míg a külföldiek esetében csak egy százalékkal nőtt.

Nyári koncert a Malom-tó partján. Idén a korábbinál több vendég érkezett a városba
Fotó: archív / Forrás:  Napló


– Tapolcán érdekes a bel- és külföldi vendégek aránya, hiszen míg a Balatonnál az előbbiek adják a látogatók 70, utóbbiak a 30 százalékát, addig a városban ennek a megoszlása 90 és 10 százalék. Idén 88 százalékban érkeztek belföldiek, 12 százalékban külföldiek. 

A belföldi vendégek száma nagyobb emelkedést mutat 

Nagymértékben változott a magánszálláshelyek forgalma, ugyanis 17 százalékos emelkedést mutat. Tapolcára elsősorban Szlovákiából, Csehországból és Lengyelországból érkeznek külföldi vendégek, és a legtöbb vendégéjszakát az Ausztriából érkezők töltötték nálunk az említett három ország turistái mellett – mondta a vezető. Szólt arról is, hogy a legtöbb vendég az attrakciókkal, rendezvényekkel, a Tapolcai-tavasbarlanggal és a vendéglátóhelyekkel, pénzváltási, parkolási lehetőségekkel kapcsolatban kér információt. Keresik a programokat, térképeket vásárolnak, sokan szeretnek túrázni. Kutyabarát irodaként több kutyás vendég visszatér hozzájuk, illetve keresik annak a lehetőségét, hogy valahol vigyázzanak a házi kedvencükre, amíg a tavasbarlangot megnézik. 

Nincs akadálymentes illemhely

– Külföldi kerekesszékes vendég érdeklődött, hogy a városba látogatva hol tud mosdót használni. Sajnos városi illemhely nincs mozgássérülteknek, a tóparti vendéglátóhelyeken sincs ilyen. Volt olyan vendég, aki autószereléssel kapcsolatban kér információt. Népszerű a gyerekek körében a pecsétgyűjtő Kajla füzet és útlevél. Népszerűek a helyi írók, történészek kiadványai nálunk – tette hozzá az irodavezető. 
tb1001taptourinform.jpg
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában