Újabb rekord született a Balatonon

2023.09.18. 15:50

A Principessa csapata nyerte a félszigetkerülő vitorlásversenyt

Rekordmezőnnyel rajtolt el a Félszigetkerülő Széchenyi István Emlékverseny, a Kékszalag Port Nagydíj Balatonfüredről, amit az Oroszlán Péter kormányozta Principessa nyert meg két órán belüli idővel. A befutási arány meghaladta a 90 százalékot, közölte a szervező Magyar Vitorlás Szövetség.

Kovács Erika

A félszigetkerülő vitorlásversenyt az Oroszlán Péter kormányozta Principessa nyerte meg két órán belüli idővel

Forrás: Cserta Gábor/Magyar Vitorlás Szövetség

A nagydíjon a Balatonfüred–Tihanyi-szoros–Bázsai-öböl–Hajógyári-öböl–Balatonfüred távot kellett teljesíteniük a csapatoknak. A szabályok szerint a megmérettetésen nem indulhattak a hosszú távú balatoni versenyeket, köztük a Kékszalagot leggyorsabban teljesítő, nyílt többtestű hajók, jellemzően a katamaránok. A félszigetkerülőre rekordmezőny gyűlt össze, 322 hajó csapata nevezett, ez bőven meghaladja az eddigi rekordot tartó 2021-es verseny létszámát, amikor mintegy 250 hajó állt rajthoz. A végeredmény szerint a benevezett 322 csapatból 298 teljesítette a távot, ami 93 százalékos befutási arányt jelent. 

A versenyt kevesebb mint két órás idővel a libera típusú Principessa nyerte meg, melynek kormányosa Oroszlán Péter, a legénység: Báthori Zsigmond, Almási Zsombor, Pajor Szabolcs Levente, Borsos Miklós, Bárdos Mihály, Csüllög Zsolt, Nagy Csenge Gyöngyvér, Balogh Attila Zsombor, Bogdán Gergely, Somi Imre, Nagy Mátyás, Mészely Botond, Vincze Gábor, Ruby Viktor). 

Második lett a Quantum Sails Trentasette (Lacsny Gergely kormányossal, a fedélzeten: Rauschenberger Miklós, Lempel Balázs László, Honti Béla, Mayor Gergely, Major Zoltán, Karsai Tímea, Ádám Nikoletta, Kalocsai Rajmund, Kalocsai Benedek). 

A harmadik helyet pedig a Remete szerezte meg (Szakolczai András kormányos, Szakolczai Soma, Marosi Maté, Marosi Péter, Horváth István, Peller Tamás, Ilinyi Dénes, Ilinyi Erik, Ilinyi Tibor, Stoffel Michael).

A díjkiosztót a balatonfüredi Kékszalag Port vitorláskikötőben rendezték, mely a verseny házigazdája volt. Az abszolút értékelésben első helyet megszerző Principessa legénysége különdíjat is kapott, Herczeg Ágota festőművész Befutó című képét vehették át az ünnepélyes eseményen. A részletekről a verseny honlapján lehet olvasni. 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában