Sajtótájékoztató

2 órája

Őszi programok a Művészetek Házában: szemtől szemben III. Béla királlyal (képgaléria)

Igen, még ebben a nem mindennapi élményben is része lehet mindazoknak, akik október végén, november elején ellátogatnak a Dubniczay-palotába. A Művészetek Háza programismertető sajtótájékoztatójának tanúsága szerint bőven lesznek egyéb olyan programok is, amelyekért érdemes lesz felballagni a várba.

Hankó András

A Művészetek Házától megszokottan rendkívül gazdag és színvonalas őszi repertoár első darabjaként szombaton nyílt meg az intézményben a Vass László Gyűjteményben az Észrevétlen jelenvaló című kiállítás, amelyen az Európai Iskola kiemelkedő alakja, Lossonczy Tamás festőművész (1904–2009) és felesége, a magyar organikus absztrakt művészet első női alkotója, Lossonczy Ibolya grafikus-szobrászművész (1906–1992) művei láthatók. A kortárs képzőművészet szerelmeseinek igazi csemegét jelentő tárlat a matuzsálemi kort megélt, Vass László műgyűjtővel hosszú évtizedekig szoros baráti kapcsolatot ápoló Lossonczy Tamás születésének 120. évfordulója előtt tiszteleg. Szintén szombaton tartották a Herth Viktória által másfél évtizede életre hívott Csendnapok első programját, a csendsétát. A 15. alkalommal megszervezett rendezvénysorozat érdekesebbnél érdekesebb, a megszokott sémákon messze túlmutató tematikájú programjai egészen december 7-ig tartanak.

Kilián László, a Művészetek Háza irodalmi programigazgatója Botár Attila kötetével
Fotó: Fülöp Ildikó/Napló

Október hagyományosan a fotográfia hónapja, amelyet a Művészetek Háza minden évben méltó módon megünnepel. 2024-ben az Ég-Fény-Kép című, a Budapesti Metropolitan Egyetemmel (METU) közösen megrendezett csoportos kiállítással teszi ezt. Az égbolt tematikájú tárlathoz az ihletet Lengyel András Itália felett az ég című (1989–90) munkája adta. A kapuit október 11-én, a Dubniczay-palotában megnyitó kiállításról azzal a közhelyesnek tartott, de ettől még nagyon igaz gondolattal távozhatunk, hogy a felhők felett mindig kék az ég. Szó szerint és képletesen is.

A Veszprém történetében – ezt már bátran kimondhatjuk – új korszakot elindító Európa Kulturális Fővárosa 2023 programsorozat legfőbb erénye, hogy megerősítette azokat a bizonyos szálakat. Az egyik ezek közül egyenesen a híres ausztriai Bad Ischl városáig, Elisa Treml textilművész műterméig vezet, ahonnan párjukat ritkítóan érdekes dolgok érkeznek az október 12-től a Dubniczay-palotában megtekinthető Határ a csillagos ég/Der Grenze ist die Sternenhimmel című kiállításra. A fő attrakció a nagy méretű tértextil lesz, amely szabályosan igényli, hogy a néző mozogjon körülötte, hiszen a keltett huzattól ölt más és más alakot.

Ami pedig a címben nevezett királyunkat illeti, nos, vele a Magyar Természettudományi Múzeum október 27-től ugyancsak a Dubniczay-palotában látható, Attila örökösei – a hunoktól az Árpád-házig című vándorkiállításán találkozhatunk. A magyarokkal, a hunokkal, az avarokkal, valamint a besenyőkkel kapcsolatosan folytatott embertani és archeogenetikai kutatások legfrissebb eredményei a fantáziát megragadóan, koponyák és arcrekonstrukciók segítségével tárulnak a közönség elé. A molekuláris genetika és a bioinformatika high-tech eszköztárának eredményeként láthatjuk például, hogy miként festhetett III. Béla (1148–1196) és Béla macsói herceg (1249–1270) arca.

A Művészetek Háza Veszprém fennállása óta a város irodalmi életének motorja. Az intézmény még az ezredfordulón alapította meg a Vár Ucca Műhely című folyóiratot. Ennek most a 85. számát – amelyben többek között a Magyarországon is népszerű amerikai költő-író, Charles Bukowski műveinek fordításai találhatók – vehetik a kezükbe az olvasók. A Művészetek Háza gondozásában jelenik meg a Botár Attila gyermekverseit tartalmazó, Csontos Katalin illusztrálta Holdban dobszó című kötet is, amelynek bemutatója október 14-én, 13 órakor lesz a veszprémi Hriszto Botev Általános Iskolában. Október 15-én folytatódik az Olvasólámpa sorozat. A téma ezúttal Hamvas Béla és a bor lesz. Utóbbit nemcsak szóban idézik majd meg a résztvevők, hanem a poharaikba is kerül majd belőle.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában