Tárlat

2 órája

Létezésünk vászonra vitt kérdései

Egészen karácsonyig a Várpalotai Képtár ad otthont Pál Viktória festőművész Lét-rétegek címet viselő kiállításának. A különleges tárlaton összesen 27 festmény mesél a művész szemén keresztül az emberi létezés misztériumáról. Az alkotót és munkáit a megnyitón Maria B. Raunio finn festőművész méltatta, aki úgy fogalmazott: Pál Viktória képei a művészet lényeges feladatával és kérdésével, a szent és a profán párbeszédével foglalkoznak.

Szabó Péter Dániel

Pál Viktória és Maria B. Raunio a tárlat megnyitóján Fotó: Szabó Péter Dániel

– Fent és lent, túlvilági és evilági, láthatatlan és látható, isteni és emberi. Ezeket sokszor ellentétpárként kezeljük, de egy egészet alkotnak meg: a világot. Viki festményein megjelenik az élő növényvilág, az ember által épített környezet, a tágas táj, s benne az ember. A képei – akár tartalmi, formai vagy színbeli világukra gondolok – a létnek, a valóságnak a rétegeiből és ellentéteiből állnak össze. Képei egyszerre felkavaróak és nyugalmat árasztóak, egyszerre erősek és törékenyek, titokzatosak, de ugyanakkor egyenesek és őszinték. A távlatokat egy ecsetvonással, a horizonttal kapcsolja össze, és egy világgá formálja, alkotja. A horizont, ami az ég és a föld határát jelzi, mint minden határ, össze is kapcsol, de szét is választ. A mi döntésünk, miként nézünk rá, milyen a mi világképünk – mondta el a megnyitón Maria B. Raunio. 

A különleges tárlaton összesen 27 festmény mesél a művész szemén keresztül az emberi létezés misztériumáról Fotó: Szabó Péter Dániel

A finn festőművész kijelentette: Pál Viktória életével példát mutat a női lét sokoldalúságára. Anyaként, feleségként, alkotóként, nevelőként és tanárként. – Jelen kiállítása arról tanúskodik, hogy a különböző szerepek nem hátráltatják művészi létét, hanem éppen ellenkezőleg, egymást támogatva megerősítik képi gondolkodásának fejlődését és változásait – emelte ki Maria B. Raunio, majd hozzátette, Pál Viktória művészként nem valami feleslegéből ad, amikor alkot, hanem az életéből. Ezért a képei őszinte vallomások.

Pál Viktória 2010-ben diplomázott a Magyar Képzőművészeti Egyetemen. Számos önálló kiállítást rendeztek már munkáiból itthon és külföldön egyaránt. Alkotásait láthatták Kínában, Finnországban és több magyarországi városban, köztük Budapesten, Győrben, illetve Várpalotán.  A művész a Lét-rétegek című kiállítással kapcsolatban úgy fogalmazott: munkáiban keresi, ami mögötte van a láthatónak, ami egyesíti a lelki tájat és a szellemi figurativitást.

A Várpalotai Képtárban december 22-ig látható kiállítás megnyitójának zenei aláfestéséről Gáspárné Kormos Szabina és Tósokiné Török Viktória gondoskodtak, akik hegedű- és zongorajátékukkal tették ünnepélyesebbé az eseményt. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában