A magyar népmese napja

3 órája

Hétpróbás mesenap

A magyar népmese napja alkalmából a Jókai Mór Városi Könyvtár tematikus programra invitált kicsiket és nagyokat. A mesenapon volt meseelőadás, diavetítés, kézműveskedés és mesés hétpróba is.

Haraszti Gábor

A Magyar Olvasástársaság kezdeményezésére 2005-ben Benedek Elek születésnapját fogadták el a magyar népmese napjának. Az emléknap célja, hogy felhívja a figyelmet a hazai népmesekincs értékeire, valamint hogy a mesékben fellelhető egyetemes örök értékeket, bölcsességet átadja a legfiatalabb nemzedék tagjainak. 

A mesenapon a király is várta a piciket
A mesenapon a király is várta a piciket
Fotó: Haraszti Gábor

A könyvtár hétpróbája A tulipánná változott királyfi című mesére épült. Hét állomáson kellett a gyerekeknek egy-egy próbát teljesíteniük, melyben a Jókai Kör tagjai voltak a segítségükre – mondta el Polovitzerné Antal Mónika, a könyvtár szakmai vezetője, aki munkatársaival jelmezbe bújt a jeles napra.

– A gyerekek első útja rögtön a királyhoz vezetett, akinél a várkastély ablakaiban meg kellett keresni a királyfit, aztán az erdőben egy hollót kellett kiszabadítani, ezután egy partra vetett halat visszadobni, majd az öregembert kellett megetetni és megitatni – sorolta a résztvevőkre váró játékos feladatokat a szakmai vezető. – Így érkezhettek el abba az országba, ahol a világ legszebb lánya él, akit csak akkor vehetett feleségül a királyfi, ha háromszor úgy elbújik, hogy a királylány nem találja meg. Kétszer ez nem sikerült neki, viszont harmadjára az öregember tulipánná változtatta a királyfit és a kalapja mellé tűzte, így a királylány nem lelt rá. Az út végén minden résztvevő apró ajándékot kapott. Az idei volt a harmadik mesenapunk, melyre több mint százan jöttek el, úgy gondolom, egy tartalmas és jó hangulatú programot tudtunk megrendezni – tájékoztatott Polovitzerné Antal Mónika.

Polovitzerné Antal Mónika szakmai vezető és Nagy Zoltán könyvtári munkatárs is jelmezt öltött
Polovitzerné Antal Mónika szakmai vezető és Nagy Zoltán könyvtári munkatárs is jelmezt öltött
Fotó: Haraszti Gábor

A mesenapon a Szó és Kép Színpad A székely asszony meg az ördög című mesekomédiáját adta elő, a fotófalnál bárki királyfivá és királylánnyá változhatott, a délelőtt során pedig hat magyar népmesét vetítettek diafilmen a gyerekeknek.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában