Őszi megújulás

2024.08.28. 20:00

Új kiállításokkal és új helyszínnel köszönti az őszt a művészetek háza

Szeptembertől új kiállítások költöznek a Művészetek Háza Veszprém galériáiba. Emberi gondolatokat megjelenítő, de mesterséges intelligencia segítségével készült képek Can Togaytól, két évtizednyi plakát Tóth Andrejtől, Veszprémhez kötődő művészek személyes történeteit megelevenítő alkotások Géczi János műgyűjteményéből. A Dubniczay-palotában a természetközeli élményeket közelebb hozó BOTANIKART participatív tér nyílik.

Veol.hu

Szeptember 3-tól látható a Csikász Galériában a Magánkép című tárlat, mely Géczi János magángyűjteményébe enged betekintést. Kortárs kollekcióról lévén szó, a közelmúlt történetei elevenednek meg a falakon. Képzőművészek pályáinak és egy irodalmár munkásságának a kereszteződési pontjait, párhuzamos szakaszait jelzik a művek, s arról az élet- és kulturális közegről tanúskodnak, amelyet a többnyire magányosan tevékenykedő művészek létrehoztak. Mintegy hatvan képzőművészeti alkotás kerül most bemutatásra, valamint a kiállítás részének tekintendő kísérő katalógus, amelyben a reprodukciókat kiegészítik a veszprémi képzőművészeti élet személyiségeit felvillantó pályaképek, kritikák, tárlatmegnyitók, illetve egykoron irodalmi folyóiratban megjelent dokumetumok.

Fotó: Művészetek Háza

Szeptember 7-én egymás után, két kiállítás is nyílik a Dubniczay-palotában. A tárlatok a digitális képalkotás klasszikus és egészen újszerű módját mutatják be: Tóth Andrej plakátjait és Can Togay gondolatai és parancsai alapján készült, a mesterséges intelligencia által alkotott műveket.

Can Togay a Rettentő gondolatok boltja (és a Jó gondolatok terme) kiállítási anyagával a generatív képi és nagy nyelvi modellek - népszerű nevükön „a mesterséges intelligencia” - művészeti és kulturális színtérre gyakorolt hatását és jövőképét boncolgatja. A technológiai robbanás okozta “pánik” nem ritka a művészet területén. A fénykép, majd a mozgókép megjelenése után valószínű, hogy újabb korszakos fordulatnak vagyunk tanúi a művészetben és a technológiában. Sok, nagyon sok talmi vagy legalábbis művészeti értékkel kevéssé bíró eredménnyel lesz dolgunk, de lesz olyan is, ami elmélyíti és gazdagítja világunkat.

A digitális képalkotás klasszikus irányzatát Tóth Andrej munkáin keresztül ismerhetjük meg. A kortárs plakátművészet kiemelkedő, a szakmában többszörösen is díjazott, elismert alakja, az elmúlt húsz év során a kulturális élet olyan szereplőinek készített plakátokat, mint az A38 Hajó, a Radnóti Színház vagy a Danubia Zenekar. A retrospektív kiállítás a húsz év (2004 – 2024) során létrejött plakátokat hivatott felvonultatni, külön fejezetekre bontva és bemutatva a kulturális plakát műfajának sokszínűségét, de az alkotó szuverén és oktatói munkái is láthatóak lesznek.

Lugossy Mária retrospektív kiállítása Bohus-Lugossy Alapítvány és a Művészetek Háza Veszprém közös szervezésében nyílik meg szeptember 11-én a Várgalériában azzal a céllal, hogy városunk lakói megismerjék Lugossy Mária különleges és világviszonylatban

is jelentős alkotói életpályáját, melyért számos hazai és nemzetközi díjjal jutalmazta a szakmai grémium.

Fotó: Művészetek Háza

A kiállítások mellett az intézmény egy megújuló térrel és ezzel együtt új funkcióval is bővül. A Dubniczay-palota egyik eddig ritkán kihasznált helyisége BOTANIKART participatív tér néven nyílik meg 2024 szeptemberében. A nyitórendezvény a Természetkép című időszaki kiállítás és a BOTANIKART - Természetkép témahét közös projektjeként valósul meg. A vadon termő növények megismerésére és hasznosítására fókuszáló témahét párhuzamosan zajlik az Európa Kulturális Fővárosa 2023 projektben szintén részt vevő görög Elefszína városában létrehozott azonos tematikájú projekttel. A hétköznap iskolai osztályokat várunk 6-10, 11-14 és 15-18 éves korosztályok szerint. A hétvégi programokat családoknak szervezzük.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában