Végvári napok Sümegen

2024.08.13. 07:00

Történelmi időutazáson idézték fel a középkort

Középkori programokkal és vásári forgataggal, vártámadással, hatalmas érdeklődés mellett, kitűnő hangulatban rendezték meg a Végvári napokat Sümegen, a várban és a történelmi falak alatti helyszíneken, szombaton és vasárnap. A zsúfolásig megtelt arénában Papp Imre várkapitány, felesége, Krisztina várúrhölgy és Böjte Éva, a Hotel Kapitány igazgatója üdvözölte a megjelenteket a nyitónapon.

Kovács Erika

Magyarország legszebb lovas hintójával, egy gyönyörű hatos fogattal, csodás éjfekete holland frízekkel érkezett az arénába a király és a királyné, mögöttük a díszes menet. Vastaps kísérte a történelmi jelmezes felvonulást, lehetett látni mások mellett több hazai hagyományőrző egyesületet, a nehézpáncélosokat, az olaszországi zászlóforgatókat, valamint a Sümeg Várkapitány Lovagi Torna Egyesület lovasait és gyalogosait. Az érdekes és rendkívül látványos időutazáson a történelmet, a vár múltját Szabó Gábor várnagy, a történelmi lovasjátékok narrátora idézte fel a zsúfolásig megtelt arénában. Arról beszélt egyebek mellett, hogy a sümegi vár egész Európát megvédte a törökök ellen. Izgalmas perceket okozott a mongol lovasok kaszkadőr show-ja, valamint a lovagi tornabemutató, mely a középkort idézte: volt ügyességi fegyverbemutató, íjászat, csatacsillag és bárd, dárdahajítás gyalogosan és lovon, lovas és gyalogos bajvívás kardokkal, pajzsokkal, buzogánnyal.

Középkori programokkal és vásári forgataggal, vártámadással, hatalmas érdeklődés mellett, kitűnő hangulatban rendezték meg a Végvári napokat Sümegen
Középkori programokkal és vásári forgataggal, vártámadással, hatalmas érdeklődés mellett, kitűnő hangulatban rendezték meg a Végvári napokat Sümegen
Fotó: szervezők/Mészáros Norbert

A szervezők mindkét napon rendkívül gazdag programsorozattal ajándékozták meg az embereket, akiket a Kisfaludy Várkertben színes középkori forgataggal vártak. Így kézművesvásárral, magyaros ételekkel, lehetett kóstolni finom török kávét is. A családokra, kisgyermekekre külön gondoltak a szervezők, nekik való programmal ajándékozták meg őket. A Várcsárdában alkalomhoz illő ételeket, italokat kínáltak, meg lehetett nézni a fegyverbemutatót, a különféle múzeumi kiállításokat.

Fotó: szervezők/Mészáros Norbert

A várat korhű viseletben tüzérségi ostrom alá vették, a történelmi falak között ünnepélyesen engedték le a felvonóhidat, megmutatták a kecskefejést, volt bábelőadás, tüzérségi, íjász- és solymászbemutató, életre keltek a nemrég felújított helyiségek, mint a kovácsműhely, részt lehetett venni a börtöntúrán, kinyitották a különféle kiállításokat.

Fotó: szervezők/Mészáros Norbert

A közönséget középkori lakomával is meglepték, így cserszegi fűszeresből készült pálinkával, hamuban sült pogácsával, középkori levessel benne füstölt szalonnakockákkal, kemencében sült, ropogós libacombbal, gyermekeknek csirkecombot adtak véres hurkával, mely a várkapitány mintagazdaságából származott. Kínáltak egészben sült burgonyát, kukoricaprószát, végvári káposztasalátát, a vitézek gyümölcsös pitéjét, a lovagok kedvenc folyó fehér- és vörösborát, ásványvizet, szörpöt, az ételeket annak rendje és módja szerint kézzel kellett elfogyasztani.

Fotó: szervezők/Mészáros Norbert

Papp Imre várkapitány főszervező kérdésünkre elmondta, a Végvári napokkal céljuk az, hogy minden évben így is felidézzék a történelmet, tisztelegnek a hősök előtt, akik hazaszeretetük, bátorságuk, kitartásuk miatt példák lehetnek mindenki előtt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában