Egyház

2024.08.31. 14:00

Új harangokat kaptak a hívek a tűzvészben megsemmisültek helyett +videó

Az Ajka-Tósokberéndi Szent István Király plébániatemplom tornya a közelmúltban újult meg és kapott új harangokat, amelyeket Udvardy György érsek áldott meg és szentelt fel.

Tóth B. Zsuzsa

Csendesné Bosits Éva helytörténet kutató a három új harangról szerzett érdekes információiókat.

Fotó: Nagy Lajos/Napló

-  A harangok legfontosabb funkciója mindig a szentmisére, az istentiszteletre való hívás volt, félrevert hangjuk jelezte a tűzvészt, a vihart, az árvizet és a halálesetet, de a pápaválasztás megtörténtét is. Magyarország legrégebben előkerült harangjával a XI. században Csolnok községben harangoztak. Hazánkban jelenleg egyetlen harangöntő műhelyben öntenek harangot a Pest vármegyében lévő Őrbottyánban. Bizonyára sokan hallgatják a déli harangszót, amikor számtalanszor elhangzik, hogy Szlezák László aranykoszorús mester műhelyében öntötték az éppen megkonduló harangot. Szlezák László 1911-től öntötte a harangokat a saját műhelyében. 1928-ban kiérdemelte az aranykoszorús mester címet. Az ő műhelyében készült az első világháborúban elrekvirált harangok pótlásának jelentős része, így a tósokberéndi római katolikus templom nagy harangja és lélekharangja is, amelyeket 1930-ban a Szent Imre halálának a 900-ik évfordulója tiszteletére tartott ünnepségek keretében szenteltek fel. 

Szlezák László haláláig több, mint 5000 harangot öntött. A második feleségének a gyermekét Gombos Lajost adaptálta, ő működtette tovább a műhelyt. Aztán a fia Gombos Miklós, majd jelenleg az unokája Gombos Ferenc viszi tovább a mesterséget, de már az utánpótlás is biztosított a húsz éves ifj. Gombos Ferenc személyében.

Az augusztus 25-én felszentelt harangokat Gombos Ferenc segítségével helyezték lakhelyükre, a tósokberéndi római katolikus templom tornyába. Hálásak vagyunk, hiszen a 2022. február ötödikén bekövetkezett templomtűz óta némák voltak a harangok – tudtuk meg Évától, aki egy következő feladatnak érzi, hogy méltó helyet találjanak a régi, történelmi jelentőségű három megrepedt harangnak.

A hívek is segítettek

A három új harang 22 százalékban ónból, 78 százalékban vörösrézből készült. A legnagyobb harang 336 kilogramm súlyú, felirata: Isten dicsőségére szent Imre tiszteletére öntettek engem a tósokberéndi hívek a tűzvészben megsemmisült harang pótlására. A kisharang 67 kilogrammos, felirata: Isten dicsőségére, Szent Flórán tiszteletére öntettek engem a tűzvészben megsemmisült harang pótlására a tósokberéndi hívek. 

A lélekharang 56 kilogrammos, felirata: Isten dicsőségére, a Szent Kereszt tiszteletére öntettek engem a tósokberéndi hívek a tűzvészben megsemmisült harang pótlására. 
A feliratokat Tilhof Endre és Kundermann Jenő vizsgálta és örökítette meg az utókor számára 2000-ben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában