Anna-bál

2024.07.24. 11:30

Szerenádot adtak az elsőbálozóknak

Bemutatkoztak a balatonfüredi elsőbálozó lányok, akiknek szerenádot adtak Balatonfüreden, a Blaha Lujza utcában, az egykori Postaháznál kedden este. A rendezvény a szombati 199. Anna-bált megelőző Anna-fesztivál egyik nyitóeseménye volt.

Kovács Erika

– Ezzel az esttel szeretnénk megidézni a hajdani Anna-bálok romantikáját. Szombaton lesz a 199. Anna-bál, közeledünk a 200. évfordulóhoz. Ezen a fesztiválon folytatódik egy tavaly megkezdett különleges időutazás, mely „Egy keringő a századokon át” címet viselte. Cél, hogy kiemelje a kétszáz esztendős Anna-bál egyes korszakait – érvelt Bán László televíziós műsorvezető, akinek megjelenése, stílusa tovább emelte az elegáns este hangulatát. Megjegyezte, az éjszakai szerenádok élménye napjainkra eltűnt, de az Anna-bál előtti hét, mely a fesztivál jegyében telik, kitűnő alkalmat teremt arra, hogy felelevenítsük a régi, kedves éjjeli muzsikát. A köszöntő után Bán László bemutatta azokat az elsőbálozó hölgyeket, akik elfogadták a meghívást a különleges estre, így Csákányoczky Melinda, Hertling Petra, Simon Dóra Csilla, Simon Sarolta, Orbán Anna, akiknek Kalló Zoltán Prima Primissima díjas prímás és a Jávor Pál Cigányzenekar muzsikált. A magyar népi vonószene és a kávéházi cigányzene hagyományát az UNESCO bevette a Szellemi Kulturális Örökség reprezentatív elemeinek nemzetközi jegyzékébe, mely így a világörökség része lett. 

Elsőbálozóknak adtak szerenádot Balatonfüreden Fotó: Nagy Lajos/Napló
Elsőbálozóknak adtak szerenádot Balatonfüreden Fotó: Nagy Lajos/Napló

A hagyomány szerint az első Anna-bált 1825. július 26-án tartották Balatonfüreden, a Horváth-házban, Szentgyörgyi Horváth Fülöp János fogadójában a házigazda leányának tiszteletére. Az ifjú Anna Krisztina azon az estén ismerkedett meg későbbi férjével, Kiss Ernő huszár főhadnaggyal.

Az Anna-fesztiválon naponta programokkal rukkol elő a főszervező Balatonfüred Kulturális Nonprofit Kft. és az önkormányzat. Gaál Béla rendezésében hétfőn a Vaszary-villa kertjében levetítették az 1934-ben készült Meseautó című vígjátékot, a magyar hangosfilm első évtizedének korszakos alkotását. Szerdán 19 órától a Hagyományok Háza gálaműsora várja az érdeklődőket a Gyógy téren, ahol a magyar táncházak hangulatát idézik meg. Csütörtökön és pénteken 20 órától a Magyar Állami Operaház művészei és zenekara lép fel Ókovács Szilveszter főigazgató vezetésével. Pénteken a Jókai hajón 18 órától rendezik meg a hagyományos szívhalászatot. Július 27-én, szombaton este fél nyolckor kezdődik a bevonulás az Anna-bálra, a Vaszary Galéria udvaráról indul a báli közönség az Anna Grand Hotelhez, a bál helyszínéhez. Vasárnap délelőtt lovaskocsikázáson mutatkoznak be az Anna-bál szépei, a királynő és udvarhölgyei. 

Szombaton este a bállal egy időben a Kisfaludy Színpadon fellép Balatonfüred Város Koncert Fúvószenekara és a Valcer Táncstúdió, közreműködik Gájer Bálint énekes. Később a Füred Dixieland Band ad koncertet. Az esten lehet sétakocsikázni a városban, az Állami Ménesgazdaság Szilvásvárad lipicai, valamint a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok arab telivér fogatain. A balatonfüredi Reformkori Hagyományőrzők Társasága külön programmal kedveskedik a Vitorlás téren.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában