Csigó Art Fest 2024

2024.07.07. 15:30

Barokk est a malomban

Folytatódott a Csigó Art Fest 2024 összművészeti rendezvénysorozata, melynek keretében legutóbb barokk esten vehetett részt a közönség.

Tóth B. Zsuzsa

Bartunek Katalin, a gyulakeszi Csigó Malom Kulturális és Művészeti Központ Alapítvány vezetője köszöntötte a közönséget a barokk esten. 

Tóth-Vajna Zsombor csemballóművész, karmester és Gábor Audrey szoprán énekművész adott koncertet a Csigó Malomban
Tóth-Vajna Zsombor csembalóművész, karmester és Gábor Audrey szoprán énekművész adott koncertet a barokk esten a Csigó Malomban
Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Amint elmondta, az előadók a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa projekt kapcsán kerültek kapcsolatba a Csigó Malommal, de úgy érezték, hogy szívesen visszatérnének.
Tóth-Vajna Zsombor csembalóművész, karmester sok más érdeme mellett a londoni Westminster-apátságban első magyarként adhatott szólókoncertet. Gábor Audrey szoprán énekművész többek között Mercédes szerepében debütált Bizet Carmenjében a Sydney-i Operaházban.

Operákhoz komponált Purcell-dalok

A koncerten Henry Purcell, a XVII. századi angol zeneirodalom legjelentősebb szerzője színdarabokhoz és operákhoz komponált dalai szólaltak meg, ezzel betekintést engedve a korszak pezsgő angol zenei életébe. A Ha a zene szerelmünk étke volna című dallal nyitotta az estet a páros. A dallal, amelynek első sora William Shakespeare-től származik.
Bonduka kelta királynő történetéből a Vezess engem valami békés menedékre című dal csendült fel, a szerző himnuszai közül elhangzott az Esti himnusz, valamint a szerelemről szóló A végzetes óra közeleg című dal. A színházi zene és az otthoni muzsikálás hibridje eredetileg dalként kezdte pályáját, majd a Don Quijote című operába került. Purcell ezzel a dallal nagy kihívás elé állítja az énekest, szinte ütemről ütemre változik a mű hangulata. A Rózsalugasból című dal előadása azonban nem okozott gondot a szoprán énekművésznek. A Oidipusz című színdarab egyetlen dalát ugyancsak nagy sikerrel adta elő Gábor Audrey.
 

Régi billentyűshangszerek specialistája a csembalóművész

Aphra Behn írónő A mór bosszúja című színdarabjához csak kísérőzenét írt Purcell és a darabban csupán egyetlen dal van, a Lucinda elbűvölően szép című. Ezt ugyancsak bemutatta a régi billentyűshangszerek specialista, Tóth-Vajna Zsombor csembalóművész és az ausztrál-magyar Gábor Audrey szoprán énekművész.

Az esten több alkalommal vastapssal jutalmazta az előadókat a közönség, a művészek profizmusa mellett közvetlenségükért is.  
A koncertet követően a hagyományok szerint most is borkóstolót tartottak, a szalonprogramban az Aklan Pince kínálatából adtak kóstolót a kötetlen beszélgetés, dedikálás mellett.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában