Építkezés és továbbfejlődés

2024.07.13. 12:00

A kiállításokkal és a programokkal több évre előre készül a Laczkó Dezső Múzeum

Annak apropóján tartott sajtótájékoztatót pénteken a Laczkó Dezső Múzeum, hogy Péterváry-Szanyi Brigitta igazgató június 1-től újabb öt évre kapott megbízatást a Veszprém önkormányzatától, de sok más is szóba került az eseményen, amelyen Hegedűs Barbara alpolgármester is részt vett.

Juhász-Léhi István

Hegedűs Barbara elmondta, az elmúlt évek nagy kihívást jelentettek a Laczkó Dezső Múzeum életében is; ez egy olyan időszak volt, melyben nem tudhattuk, hogy kulturális életünkbe mikor térhetünk vissza. A városnak mint fenntartónak azt is szem előtt kellett tartania, hogy a kulturális szférában milyen módon tudja biztosítani a zavartalan működést. Akkor azt a célt tűzték ki, hogy nem szeretnék a kulturális és közösségi intézményeket bezárni, a folyamatos nyitvatartás mellett döntöttek, ezzel is készülve arra, hogy Európa kulturális fővárosaként magas színvonalon működhessenek. 

Péterváry-Szanyi Brigitta igazgató és Hegedűs Barbara alpolgármester a Laczkó Dezső Múzeum sajtótájékoztatóján Fotó: Laczkó Dezső Múzeum 

Kiemelte, 2023 Veszprém életében nagy kihívásokat, hatalmas feladatokat hozott, melyeknek az intézmények maximálisan meg tudtak felelni, és nagyon magas színvonalon képviselték Európa kulturális fővárosát. A Laczkó Dezső Múzeum életében számos kimagasló pillanat, esemény, kulturális és szakmai munka volt. Elhangzott, azt tartják kiemelt fontosságúnak, hogy a múzeumot még inkább megnyissák a lakosok, illetve az idelátogatók felé is, és olyan kiállításokkal, programokkal készüljön az intézmény, amely vonzza a fiatalabb korosztálytól kezdve az idősebbeket is. A közelmúltban nyílt állandó kiállításról, az Emlékgépről elmondta, hogy a múzeum életében egy nagyon fontos állomás, amely a következő években, akár évtizedben is meghatározhatja az intézmény működését. Nem titkolta: számára nagyon jó élmény volt, amikor először végigsétált a kiállításon. Hangsúlyozta, fenntartóként a következő években is minden segítséget megadnak ahhoz, hogy a Laczkó Dezső Múzeum attraktív, modern, dinamikus intézmény legyen. 

Péterváry-Szanyi Brigitta arról beszélt, július elsejétől kezdődött a második igazgatói ciklusa, amit reményei szerint az építkezés és a továbbfejlődés fog jellemezni. Emlékeztetett, nagyon sok kihívással, váratlan dologgal kellett szembenézniük az elmúlt öt év során. 2019-ben külső pályázóként került a múzeum élére, ennek minden előnyével és hátrányával. Ki kellett alakítaniuk a munkaritmust a kollégákkal, jobban meg kellett ismernie az intézményt, a munkatársakat és a gyűjteményt is. Szerinte ennek az volt előnye, hogy tiszta lappal indulhatott. 

Hangsúlyozta, nagyon büszke kollégáira, mert megfeszített munkával három hónap alatt olyan kiállításokat állítottak össze, melyek megtöltötték a kiállítótereket. Úgy vélte, az elmúlt öt év alatt több fejlődés és változás történt a múzeumban, mint nagyjából 115 éves története alatt. Korszakalkotó öt év volt, ami hosszú távon is meghatározza a múzeum életét. Rengeteg eredmény köthető az EKF-programhoz, így az épület teljes megújítása, az új állandó kiállítás, látogatóbarát fejlesztések, sikeres időszaki kiállítások, a munkatársak képzései, emellett számtalan szakmai kapcsolat kialakítása.

Eközben változások történtek a múzeumban is, melyek a megújult, illetve egyéb társadalmi igényeket próbálták kielégíteni. Teljesen átalakították a kínálatot. Óriási eredménynek tartja, hogy megyei múzeumként most először két múzeumpedagógust foglalkoztathatnak. Kiderült, a múzeum három fő ponton határozza meg az elkövetkezendő öt évben a fejlődést. Egyrészt a társadalmi beágyazottság növelése, amiben megszólítják az iskolákat, valamint folyamatos kommunikációt szeretnének folytatni a helyi közösségekkel, szervezetekkel, önkormányzatokkal, illetve új célcsoportot próbálnak megszólítani minden évben. Mindezek mellett arra is törekednek, hogy minél nagyobb mértékben önfenntartóak legyenek. 

Szólt arról is, hogy a mostani ötéves pályázat alapját a munkatársakkal együtt kidolgozott ötéves stratégiai terv képezte, amely az elkövetkezendő öt év működésének a gerincét alakítja majd. Így ebben határozták meg a legfőbb problémákat is, amelyekre reagálnia kell a múzeumnak. Figyelembe kell venniük, hogy csökken a múzeumba járók száma, de a megváltozott érdeklődési körre és igényekre is reflektálniuk kell.

Megjegyezte, a kiállításokkal és a programokkal több évre előre terveznek, 2027 végéig elkészültek a kiállítási tervek, a jövő évre tervezett kiállítások nagy részére megvannak a források is.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában