Sajtótájékoztató

2024.06.13. 14:00

Veszprémi Ünnepi Könyvhét: az irodalom visszavág

Idén június 20. és 22. között rendezik meg a Veszprémi Ünnepi Könyvhetet, derült ki a Művészetek Háza csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Juhász-Léhi István

Brányi Mária alpolgármester elmondta, Veszprémben különösen fontos a könyvek ünnepe. Ráadásul egyre többen tudják azt is, hogy az első magyar egyetem is Veszprémhez köthető. Az elődök íráshoz, olvasáshoz való kapcsolata mélyen gyökerezik, ugyanakkor ezeket a korai hagyományokat jelentős oktatási és kulturális folyamat viszi tovább Veszprémben ma is. Utalt a Séd kritikai folyóirat 50., jubileumi számára is. Szerinte egyedülálló és példátlan országosan is, hogy több mint tíz éve a város kulturális életét bemutató folyóirat jelenik meg. Ebből is kiderül, hogy gazdag és színpompás kulturális élet vesz bennünket körül. Arról is beszélt, hogy nemcsak a veszprémi elemek azok, amelyek nagyon rangosak az irodalomhoz köthető három napban, hanem azok a pillanatok is, amikor az országos vagy a határon túli alkotók munkáival tudunk találkozni. A rendezvény az irodalom ünnepe lesz a városban.

Fenyvesi Ottó, Brányi Mária és Kilián László a sajtótájékoztatón
Fotó: Nagy Lajos/Napló

Fenyvesi Ottó, a Vár Ucca Műhely főszerkesztője azzal kezdte, a folyóirat 25 évvel ezelőtt indult, és most a 84. számnál tart. Voltak "kegyetlen" időszakok, amikor nem kaptak támogatást, ellenszélben kellett dolgozniuk, de az utóbbi évtizedben folyamatosan jelent meg a folyóiratnak minden évben négy-négy száma. Elindítottak egy könyvsorozatot is 2002-ben, akkor jelent meg Fábián László A gond embere című kötete, azóta már a 78. könyvnél tartanak. Az idei könyvhétre pedig megjelenik Hegyi Zoltán Garázsmenet című könyve, amely azért is szenzáció Fenyvesi Ottó szerint, mert Hegyi Zoltán az egyik legmenőbb, legolvasottabb publicista Magyarországon. A Magyar Nemzettől kezdve a Szabad Föld, a Veszprémi Napló és Mandiner munkatársa, a Vár Uccában is publikált. Hegyi egy országos hírű rockzenekarnak, a Sexepilnek volt az énekese és dalszerzője a '80-as években, ám 35 éve már itt él a vármegyében. Fenyvesi hozzátette, mostanában egy kicsit eltűnt a szem elől, de a Vár Ucca felfedezte, és most megjelentek összegyűjtött írásai Garázsmenet címmel, ami az egyik szenzációja az idei veszprémi könyvhétnek. Június 20-án a Foton udvarán lesz a könyv bemutatója. Végezetül abbéli meggyőződésének adott hangot, hogy a nyomtatott kultúra, a Gutenberg-galaxis még pár száz évig alapja lesz az emberi kultúrának, civilizációnak.

Kilián László, a Művészetek Háza irodalmi programigazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy a Pannon Egyetemmel való együttműködés révén lesz egy olyan rendhagyó Olvasólámpa-est, amikor Ladányi István és Arany Zsuzsanna beszélgetnek egymással. Egyfajta csodaként tekint arra, hogy hiába lett vége tavaly december 31-én az Európa Kulturális Főváros programnak, a lendület még mindig tart, sőt. Kiszámolta azt is, hogy Veszprémben ez a 16. ünnepi könyvhét, amit egyhuzamban rendeznek. A programigazgató a különlegességekre is kitért. Például arra, hogy az első napon lesz egy nagy képregényshow, ahol vendégül látják Kovács Milánt, aki az egyik legismertebb képregényíró, illetve Tebeli Szabolcs is itt lesz vele. Ők workshopokat is fognak a könyvhét eseményei között tartani. 

Sikerült a programra behozniuk Simonfalvi Ancsa könyvbemutatóját, aki Veszprémből származott el. A szerző gyermekkönyveket ír, és az Ali király karácsonyi vacsorája című könyve lett a legjobb első kötetes gyerekkönyv, amit be is mutat majd. A paletta tényleg sokszínűre sikerült, elég csak Puzsér Róbert és Horváth Oszkár könyvére gondolni, akik szombaton mutatják meg magukat.

Az esemény ünnepélyes megnyitóját június 20-án, csütörtökön 16 órakor rendezik meg a veszprémi Kossuth utcán.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában