Koncert a Csigó Malomban

2024.06.30. 16:00

Romantikus klasszikusok zongorán és szaxofonon

A Csigó Malom Csigó Art Fest 2024 összművészeti rendezvénysorozata keretében Gyulakesziben legutóbb Váradi Judit zongoraművész és Puskás Levente szaxofonművész Romantikus klasszikusok című koncertjét rendezték.

Tóth B. Zsuzsa

A közönséget Bartunek Katalin, a Csigó Malom Kulturális és Művészeti Központ Alapítvány vezetője köszöntötte a Romantikus klasszikusok című koncerten, bemutatva a debreceni művésztanárokat. 

A Romantikus klasszikusok című koncerten Váradi Judit és Puskás Levente játszott
A Romantikus klasszikusok című koncerten Váradi Judit és Puskás Levente játszott 
Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

– Idén a Mesterek és tanítványok tematika kerül előtérbe a Csigó Malomban, örülök, hogy ma este két neves zenetanárt köszönthetünk itt – mondta Bartunek Katalin.

A koncerten Händel-szonátát adtak elő a művészek, bemutatták azt az első művet, az Intermezzót, amelyet magyar zeneszerző, a Kossuth-díjas Lajtha László szaxofonra írt, 1954-ben. Robert Schumanntól a Phantasiestücke című művet hallhatta a közönség, Kerékfy Márton Bevezetés és tánc című műve pedig Debrecenben a magyarországi egyetemen tanuló szaxofonosok számára rendezett versenyeken kötelező darab, ezt is bemutatták a vendégek.

Kortárs szerzők darabjai a Romantikus klasszikusok között

A kortárs zeneszerzők műveiből ízelítőt adva az előadók célja volt bizonyítani, hogy nem kell félni a kortárs szerzők darabjaitól. Vajda János zeneszerző az előadópáros kérésére személyesen nekik is írt egy darabot, a háromtételes Szonatinát, amely szintén a program része volt.  

Az interaktív esten kiderült, hogy a szaxofont az 1814-ben született Adolphe Sax találta fel Belgiumban. Miután a hangszerek között a szaxofon a legfiatalabb, az oktatásban is a legrövidebb múltra tekinthet vissza. – A Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karán 2007-ben indítottuk a klasszikus zenei képzést egyetemi szinten, de 1995-ben játszottunk együtt először – mondta Judit kettősükről szólva. 

Levente arról is beszélt, hogy a szaxofon megosztotta a zeneszerzőket. – Kodály Zoltán nem szerette magát a jazzt, de a szaxofont sem, inkább a tradicionális hangszereket kedvelték a zeneszerzők a 20. században. A magyar komponisták sem nagyon nyúltak a szaxofonhoz. Tizenöt évvel ezelőtt az volt az egyik ötletünk, hogy keressünk meg ma élő zeneszerzőket, kérjük meg őket, hogy írjanak nekünk darabokat. Ez annyira jól sikerült, hogy azóta három albumot adtunk ki ilyen zeneművekkel – mondta a művész.

Játék a közönséggel

Astor Piazzolla az argentin tangó világába repítő műve, a Cafe 1930 zárta az estet, ráadásként pedig egy játék keretében ismerhette fel a közönség a tangót, a keringőt és a foxtrottot. Váradi Judit zongoraművész és Puskás Levente szaxofonművész az est sikerének köszönhetően valószínűleg később is fellép majd a Csigó Malomban, a hálás közönség örömére.

Bartunek Katalin a koncert végén megköszönte a művészek közvetlenségét, amely oldotta a hangulatot
Bartunek Katalin a koncert végén megköszönte a művészek közvetlenségét, amely oldotta a hangulatot
Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

A közvetlen hangulatú koncertet követően borkóstolóra hívtak mindenkit a Négy80 Pince kínálatából, valamint kötetlen beszélgetésre, ismerkedésre nyílt lehetőség a művészekkel, és mindenki megtekinthette az előző napon nyílt, Dobozvilág című kiállítást is.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában