Kiállítás

2024.06.29. 19:14

Dobozvilág a malomban

Dobozvilág címmel nyílt meg a gyulakeszi Csigó Malom idei nyári Csigó Art Fest 2024 összművészeti rendezvénysorozatának kiállítása.

Tóth B. Zsuzsa

A kortárs dobozművek Dobozvilág című tárlatának anyaga az Első Magyar Látványtár  gyűjteményéből érkezett a malomba, ahol Bartunek Katalin, a Csigó Malom Kulturális és Művészeti Központ Alapítvány vezetője elmondta, hogy a 15. évadot nyithatják meg most.

Az Első Magyar Látványtár anyagából rendezték a tárlatot
Az Első Magyar Látványtár anyagából rendezték a tárlatot
Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

– A Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programsorozatot folytatva idén is egész nyáron programok sora várja a vendégeket. Köszönet a munkáért a jelen levő kurátoroknak, Gábor Áronnak, G. Heller Zsuzsának és Bayer Ilonának, valamint Vörösváry Ákosnak a kiállítás anyagáért, és T. Szabó Lászlónak, aki tavaly és idén egyaránt kiállító művészünk – mondta Bartunek Katalin.
A kiállítást megnyitva Németh István Péter költő, irodalomtörténész arról beszélt, hogy a dobozba zárt világ csodákkal volt teli már a régi évszázadokban.

A Dobozvilág című tárlaton bemutatott alkotások elődjei a kukucskálódobozok voltak 

–  Wunderkammernek nevezték a művészien berendezett dobozokat. A leghíresebb dobozművész talán a németalföldi Samuel van Hoogstraten, aki Rembrandt igen jó tanítványának bizonyult. Úgynevezett kukucskálódobozokat készített, abba például a jellegzetes holland lakásbelsők kicsinyített mását álmodta. Míg a festőművészek keretekbe foglalt síkra dolgoznak, addig a dobozművészek térben gondolkodhatnak. Nem kell a rajz eszközeivel érzékeltetni a három dimenziót, mert a formával együtt kapják. A doboz belseje maga a tér, amelyet az üvegen át csodálhatunk. A dobozokba való komponálás önálló műfajjá a 20. század elején, a szürrealizmus és a dada irányzat megjelenésével vált. Egyik jelentős magyar képviselője, egyben e már komoly hagyományokkal rendelkező műfaj ébresztője, felélesztője Zoltán Sándor lett, akinek dobozkompozícióit ma itt, Gyulakesziben, a Csigó Malomban tekintheti meg az érdeklődő. Szeretnénk hinni, hogy a dobozművészet remekei ezúttal végképp hazaértek, nem csupán a Tapolcai-medencébe, de az itteni szemekbe és szívekbe is. 

Vörösváry Ákos műgyűjtő, a diszeli Első Magyar Látványtár alapítója és gazdája rendezte e kiállítást. Gyűjteményének fontos részét képezik például az úgynevezett piros-fehér-zöld színű tárgyak és képek is, ezek is a kiállítás részei – mondta Németh István Péter, és bemutatta egyenként is az alkotókat: Albert Katalint, Barabás Mártont, Ganczaugh Miklóst, Makky Györgyöt, Nagy Krisztinát, Pátyerkó Lászlót, Prutkay Pétert, Szemadám Györgyöt, T. Szabó Lászlót, Újházi Pétert és Zoltán Sándort.

A Csigó Malomban augusztus végéig látható a tárlat. Az állandó kiállításon Gábor Áron festőművész, G. Heller Zsuzsa szobrász-keramikusművész, R. Törley Mária szobrászművész alkotásai láthatók.   
A kiállítás megnyitóját a Csigó Malomban Érdi Tamás zongoraművész koncertje követte, és a nyár folyamán még több mint tíz esemény várja a látogatókat.    

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában