Váratlan felfedezés

2024.06.07. 20:00

Régészeti szenzációra bukkantak? (képgaléria)

Lehetséges, hogy megtalálták a középkori Veszprém legrégebbi épületének maradványait! A veszprémvölgyi apácakolostor mögött egy építkezéshez kapcsolódó teljes felületű megelőző feltárást kezdtek a Laczkó Dezső Múzeum munkatársai. A Pátkai Ádám Sándor régész vezette csapat munkájának idejét egy váratlan felfedezés, régészeti szenzáció miatt kitolták, az ásatások a napokban is folynak.

Benkő Péter

Miért régészeti szenzáció ez? Az apácakolostor alapítását a történeti adatok Szent Istvánhoz kötik, azonban a most feltárt épületmaradványok bizonyos jelei azt sejtetik, hogy még korábbi volt, esetleg Géza fejedelem (945–997) hozta létre, s arra alapították később az apácakolostort. Ezek a nagy kérdések, melyre a szakemberek reményei szerint az ásatások folytatása-befejezése, a leletanyag teljes feldolgozása ad választ.

Régészeti szenzáció Veszprémben? Nem kizárt!
Régészeti szenzációra bukkantak Veszprémben? Nem kizárt! 
Fotó: Fülöp Ildikó

Már a feltárás kezdetén nagy számban kerültek elő kerámiatöredékek, melyeket egy X-XI. századi épülethez lehet kötni. A leletek főzőedények nagy méretű töredékei, állatcsontok, orsógombok, néhány vastárgy, restaurálásuktól nagy eredményeket várnak. A közeli monostor maradványainál nem kerültek elő ilyen mennyiségben az alapítás idejéhez köthető emlékek. A most feltárt szerves anyagokból a szakemberek természettudományos vizsgálatok során fogják meghatározni a leletek pontos korát, ami az előzetes régészeti eredményeket pontosíthatja.

Péterváry-Szanyi Brigitta múzeumigazgató hangsúlyozta, a kolostor fontos szerepet játszott a város korai történetében. – A feltárásban kiemelt szerep jutott a múzeum önkénteseinek és a terület tulajdonosának, ők részesültek az idei Pro Archeológia díjban a régészet napja alkalmából – mondta el.

Péterváry-Szanyi Brigitta: a feltárásban kimelt szerep jutott önkénteseiknek és a terület tulajdonosának
Péterváry-Szanyi Brigitta: A feltárásban kiemelt szerep jutott önkénteseiknek és a terület tulajdonosának
Fotó: Fülöp Ildikó

Pátkai Ádám Sándor a monostort a Magyar Királyság történetében országos jelentőségűnek nevezte, ez a legkorábbi hasonló intézmény. Feltárása jó húsz éve megtörtént, viszont környezetéből nem voltak kora középkori régészeti adatok. A mostani feltárás leleteinek története viszont az alapítás idejéhez, esetleg még korábbra, a X. századba nyúlik vissza.

A régész elmondta, jelenleg tizenegy szelvényben végzik a feltárást, eddigi legnagyobb eredményük egy száraz agyagba rakott kőfalalap, pontos kiterjedésének, funkciójának meghatározására a teljes körű feldolgozás ad majd választ, de úgy tűnik, ez Veszprém legkorábbi épített emléke. – Egy XI. századi épület, földbe mélyített veremház padlóján állok, melynek oszlophelyeit is megtaláltuk, ez a korszak jellegzetes épülete. Tíz négyzetméter alapterületű, a kerámialeletek nagy része innen származik. Ráleltünk a ház kerámiákkal kirakott kemencéjére is. Különböző korok különböző rétegeit vizsgáltuk, szerencsére egy korszak sem végzett nagy pusztítást. A X-XI. századi eredetet a leletanyag erősíti meg. A most megtalált építmény a kolostor korai kiszolgálóépülete lehetett, korábban ilyen épületmaradványra nem leltek. Legfontosabb tehát azt eldönteni, az épület nyomai a XI. vagy a X. századhoz köthetők-e. Utóbbi az eddigi ismert 1015-1020-as kolostoralapítás idejét megkérdőjelezheti – mondta el a régész.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában