2 órája
Almás pite: ropogós, mégis omlós (képgaléria, videó)
Igazi almás pitét csakis a nagyik tudnak sütni, ez vitathatatlan, de Hadnagyné Bea sütije nagyon-nagyon közel jár a gyerekkori édes-fahéjas emlékekben élő finomsághoz. A Veol Bisztróban bemutatjuk a kívül roppanós, belül lágyan omlós almás pite titkát.
Almás pite a Veol Bisztróban
Fotó: Fülöp Ildikó / Napló
Hadnagyné Bea az első igazi sütijét 13 évesen hozta össze. Almás pite viszont már asszonyként került ki a keze alól.
- Emlékszem, az "Orleans-szelet" (kakaós lapok között valamilyen lekváros töltelék) volt, s csak a totál odaégett szélét kellett kidobni, a belseje viszonylag ehető volt. Aztán nem volt megállás, már ami ezeket a fincsi cukiságokat illeti. A családunkban mindenki jól sütött-főzött, a nagyikám isteni tökös-mákos és kelt-darás rétesének íze még mindig a számban van, felejthetetlen... Apukám is, közel a 80-hoz, isteni piskótákat, keverteket készít rendszeresen. Anyai, Zala vármegyében élő nagynéném korábban teljes lakodalmakat sütött ki, tőle őrzöm féltve a régi, megunhatatlan, "lagzis" recepteket, a saját esküvőmre 1988-ban már ketten hoztuk össze őket. Régebben megszállottan gyűjtöttem a szakácskönyveket, a receptes újságokat. A mostani fiatalok számára ma már hihetetlen, de az internet elterjedése előtt csak ezekből a kiadványokból tudtunk, képletesen szólva, táplálkozni, új ötleteket felkutatni - idézi fel Bea, miközben keze serényen jár.
- Korábban több mint 20 évig területi képviselőként jártam a fél országot, volt, hogy este hazaérvén még gyorsan összedobtam egy kelt túrós batyut vagy kakaós csigát a gyermekeimnek másnap tízóraira a suliba. Jelenleg a szentgáli Fenyves Óvodában dolgozom élelmezésvezetőként, nagyon szeretem a munkámat, így még közelebb kerülvén a gasztronómiához. Dietetikusként természetesen nemcsak a klasszikus, hanem a bármilyen allergénektől mentes édességek, torták is nagy kihívást jelentenek számomra - teszi hozzá.
Az őszi sütemény, az almás pite közben formálódik, pontosan úgy, ahogy Bea az édesanyjától tanulta.
- Családi kedvenc, nagyon egyszerű, nagyon gyors és nagyon finom. Vékony tészta és sok töltelék. Amikor több mint 30 évvel ezelőtt összehoztam az első almás pitémet, a férjem reakciója adta meg azt a kezdő lökést és lendületet, meg persze a kellő motivációt, hogy a sütést folytatnom kell: "...ez finomabb, mint az ő anyukájáé..." Pedig a drága anyósom is istenien sütött-főzött. Hát valahogy így kezdődött az, ami mára a szenvedélyemmé vált, s továbbra is nagyon igyekszem inspirálódni, tanulni, fejlődni és sütni - hangsúlyozza Bea.
Almás pite recept
Hozzávalók:
Tészta:
- 40 dkg finomliszt
- 20 dkg vaj
- 15 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2 db tojássárgája
- csipet só
- 1 bio citrom reszelt héja
- 0,5 csomag sütőpor
- 2-3 evőkanál tejföl
Töltelék:
- 1-1,5 kg alma (savanykásból a legjobb)
- 3-4 csomag vaníliás cukor
- 1 csomag almás sütemény fűszerkeverék (Lucullus) vagy ízlés szerint őrölt fahéj, szegfűszeg
- 3-4 ek búzadara
Tetejére:
- 1 tojásfehérje (a maradék mennyiség lefagyasztható, ideális habcsókhoz, macaronhoz)
Így készül az almás pite a Veol Bisztróban
Fotók: Fülöp Ildikó/NaplóElkészítés:
Először a tésztát készítjük el; összegyúrjuk a hozzávalókat, majd kb. 1 órát pihentetjük hideg helyen (hűtőben). Közben elkészítjük a tölteléket: az almákat megmossuk, meghámozzuk, egy lábasba lereszeljük, hozzáadjuk a fűszereket, a vaníliás cukrot, és lassú lángon kicsit megpároljuk, kihűtjük.
Elfelezzük a tésztát, az első lapot sütőpapíros tepsibe (nagy gáztepsi) nyújtjuk (kb. 36x36cm), s mivel nem csavarjuk ki az almát, búzadarával meghintjük, ráborítjuk az almatölteléket, melyre szintén búzadarát szórunk, s rányújtjuk a második lapot. Tojásfehérjével lekenjük, villával megszurkáljuk, s hullámos mintákat húzunk rá. Előmelegített sütőben, kb. 180 fokon aranybarnára sütjük. Ha kihűlt, akkor lehet szépen szeletelni!
Tippek
- Vaj helyett használhatunk margarint is!
- Az almát felfőzhetjük vaníliás pudingporral is, így egységesebb textúrája lesz a piténknek!
- Tejföl helyett használhatunk joghurtot vagy maradék, felveretlen habtejszínt is!
- Búzadara helyett darált dióval is megszórhatjuk, sokkal finomabb lesz!
- A tészta tetejét rácsozhatjuk is, időigényesebb, de szeletelésnél gusztább lesz!
- Elkészíthetjük tortának, csatos tortaformában (24 cm átm.), de akkor felezzük le a nyersanyag-mennyiségeket!
- Vaníliasodóval is tálalhatjuk!
- Más gyümölccsel (pl. körte, meggy,cseresznye) is elkészíthetjük!
- Teljes kiőrlésű tönkölybúza liszttel (2/3 arányban, 1/3 arányban finomliszt) is elkészíthetjük, hozzáadottcukor-mentesen, ilyenkor a cukrot eritrittel vagy 1:4 arányban édesítővel helyettesítsük, a vaníliás cukrot pedig vagy Vanillin ZERO-val vagy aromával váltsuk ki!