Őszi finomság a Veol Bisztróban

2 órája

Almás pite: ropogós, mégis omlós (képgaléria, videó)

Igazi almás pitét csakis a nagyik tudnak sütni, ez vitathatatlan, de Hadnagyné Bea sütije nagyon-nagyon közel jár a gyerekkori édes-fahéjas emlékekben élő finomsághoz. A Veol Bisztróban bemutatjuk a kívül roppanós, belül lágyan omlós almás pite titkát.

Forgács Bernadett

Almás pite a Veol Bisztróban

Fotó: Fülöp Ildikó / Napló

Hadnagyné Bea az első igazi sütijét 13 évesen hozta össze. Almás pite viszont már asszonyként került ki a keze alól.

almás pite
Hadnagyné Bea bemutatta nekünk a kívül roppanós, belül lágyan omlós almás pite titkát
Fotó: Fülöp Ildikó/Napló

- Emlékszem, az "Orleans-szelet" (kakaós lapok között valamilyen lekváros töltelék) volt, s csak a totál odaégett szélét kellett kidobni, a belseje viszonylag ehető volt. Aztán nem volt megállás, már ami ezeket a fincsi cukiságokat illeti. A családunkban mindenki jól sütött-főzött, a nagyikám isteni tökös-mákos és kelt-darás rétesének íze még mindig a számban van, felejthetetlen... Apukám is, közel a 80-hoz, isteni piskótákat, keverteket készít rendszeresen. Anyai, Zala vármegyében élő nagynéném korábban teljes lakodalmakat sütött ki, tőle őrzöm féltve a régi, megunhatatlan, "lagzis" recepteket, a saját esküvőmre 1988-ban már ketten hoztuk össze őket. Régebben megszállottan gyűjtöttem a szakácskönyveket, a receptes újságokat. A mostani fiatalok számára ma már hihetetlen, de az internet elterjedése előtt csak ezekből a kiadványokból tudtunk, képletesen szólva, táplálkozni, új ötleteket felkutatni - idézi fel Bea, miközben keze serényen jár.

- Korábban több mint 20 évig területi képviselőként jártam a fél országot, volt, hogy este hazaérvén még gyorsan összedobtam egy kelt túrós batyut vagy kakaós csigát a gyermekeimnek másnap tízóraira a suliba. Jelenleg a szentgáli Fenyves Óvodában dolgozom élelmezésvezetőként, nagyon szeretem a munkámat, így még közelebb kerülvén a gasztronómiához. Dietetikusként természetesen nemcsak a klasszikus, hanem a bármilyen allergénektől mentes édességek, torták is nagy kihívást jelentenek számomra - teszi hozzá.

Az őszi sütemény, az almás pite közben formálódik, pontosan úgy, ahogy Bea az édesanyjától tanulta. 

- Családi kedvenc, nagyon egyszerű, nagyon gyors és nagyon finom. Vékony tészta és sok töltelék. Amikor több mint 30 évvel ezelőtt összehoztam az első almás pitémet, a férjem reakciója adta meg azt a kezdő lökést és lendületet, meg persze a kellő motivációt, hogy a sütést folytatnom kell: "...ez finomabb, mint az ő anyukájáé..." Pedig a drága anyósom is istenien sütött-főzött. Hát valahogy így kezdődött az, ami mára a szenvedélyemmé vált, s továbbra is nagyon igyekszem inspirálódni, tanulni, fejlődni és sütni - hangsúlyozza Bea.

Almás pite recept

Hozzávalók:

Tészta:

  • 40 dkg finomliszt
  • 20 dkg vaj
  • 15 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 db tojássárgája
  • csipet só
  • 1 bio citrom reszelt héja
  • 0,5 csomag sütőpor
  • 2-3 evőkanál tejföl

Töltelék:

  • 1-1,5 kg alma (savanykásból a legjobb)
  • 3-4 csomag vaníliás cukor
  • 1 csomag almás sütemény fűszerkeverék (Lucullus) vagy ízlés szerint őrölt fahéj, szegfűszeg
  • 3-4 ek búzadara

Tetejére:

  • 1 tojásfehérje (a maradék mennyiség lefagyasztható, ideális habcsókhoz, macaronhoz)

Elkészítés:

Először a tésztát készítjük el; összegyúrjuk a hozzávalókat, majd kb. 1 órát pihentetjük hideg helyen (hűtőben). Közben elkészítjük a tölteléket: az almákat megmossuk, meghámozzuk, egy lábasba lereszeljük, hozzáadjuk a fűszereket, a vaníliás cukrot, és lassú lángon kicsit megpároljuk, kihűtjük.

Elfelezzük a tésztát, az első lapot sütőpapíros tepsibe (nagy gáztepsi) nyújtjuk (kb. 36x36cm), s mivel nem csavarjuk ki az almát, búzadarával meghintjük, ráborítjuk az almatölteléket, melyre szintén búzadarát szórunk, s rányújtjuk a második lapot. Tojásfehérjével lekenjük, villával megszurkáljuk, s hullámos mintákat húzunk rá. Előmelegített sütőben, kb. 180 fokon aranybarnára sütjük. Ha kihűlt, akkor lehet szépen szeletelni!

Tippek

  1. Vaj helyett használhatunk margarint is!
  2. Az almát felfőzhetjük vaníliás pudingporral is, így egységesebb textúrája lesz a piténknek!
  3. Tejföl helyett használhatunk joghurtot vagy maradék, felveretlen habtejszínt is!
  4. Búzadara helyett darált dióval is megszórhatjuk, sokkal finomabb lesz!
  5. A tészta tetejét rácsozhatjuk is, időigényesebb, de szeletelésnél gusztább lesz!
  6. Elkészíthetjük tortának, csatos tortaformában (24 cm átm.), de akkor felezzük le a nyersanyag-mennyiségeket!
  7. Vaníliasodóval is tálalhatjuk!
  8. Más gyümölccsel (pl. körte, meggy,cseresznye) is elkészíthetjük!
  9. Teljes kiőrlésű tönkölybúza liszttel (2/3 arányban, 1/3 arányban finomliszt) is elkészíthetjük, hozzáadottcukor-mentesen, ilyenkor a cukrot eritrittel vagy 1:4 arányban édesítővel helyettesítsük, a vaníliás cukrot pedig vagy Vanillin ZERO-val vagy aromával váltsuk ki!

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában