Pályázat

2024.06.29. 10:00

Krónikások lettek, munkájukat elismerték

A Magyar Nemzeti Levéltár (MNL) Veszprém Vármegyei Levéltára dísztermében az MNL Legyél krónikás! elnevezésű pályázatának vármegyei eredményhirdetése és ünnepélyes díjátadója zajlott nemrég. A beérkezett pályamunkák alkotói, a legjobb krónikások díjazásban részesültek.

Benkő Péter

A krónikások és a levéltár vendégei az ünnepélyes díjátadón

Fotó: MNL Veszprém Vármegyei Levéltára

Az MNL a Petőfi Kulturális Program részeként a Legyél krónikás! pályázat E-emlék programját felnőtt krónikások számára hirdette meg személyes és közösségi, család- vagy helytörténeti tárgyú emlékek témakörében. A program lehetőséget biztosított a levéltárnak minél több embert megszólítani, minél többekhez eljutni, sikerrel tartottak több településen felnőttek számára család- és helytörténeti előadásokat, diákoknak levéltár-pedagógiai foglalkozásokat. A pályázat pedig lehetőséget adott a személyes élményeken alapuló család- és helytörténeti emlékeket írásos formában közkinccsé tenni. A Petőfi Kulturális Program célja, hogy a vármegye legkisebb településeit is elérjék, a minőségi kultúrát helyben is megmutassák.

A krónikások és a levéltár vendégei az ünnepélyes díjátadón
A krónikások és a levéltár vendégei az ünnepélyes díjátadón
Fotó: MNL Veszprém Vármegyei Levéltára

A beadott hat pályamunkát szakmai zsűri értékelte, a három legjobb munka külön elismerésben részesült. Formai jellemzők, eredeti források használata, az ötlet, illetve a megvalósítás, a tartalom alapján értékeltek. A három legjobb, kiemelt díjazásban részesült pályamunka Krámli Zsuzsanna (Veszprém): Sorsok a házban, a ház sorsa – két család a történelem viharában; Madarászné Kajdacsy Ágnes (Balatonfűzfő): Az én kastélyom; valamint Sebestyén Gréta (Dabronc): Hova szállt el innen minden? című műve lett. A kiemelkedő teljesítményt nyújtó díjazottak elismerő oklevelet és levéltári ajándékcsomagot vehettek át Boross Istvántól, a vármegyei levéltár igazgatójától, aki egyúttal értékelte is a pályamunkákat. 

További díjazásban részesült Bordignon-Binecz Márta (Pápa): Hagyományokról és kincsekről…; Jákói Bernadett (Veszprém): Egy, a mai jelenben elmaradt múltbéli találkozás a Balaton polihisztorával (egy időutazó kutató tintás tollából), 1961; Molnár Zoltánné (Apácatorna): Tornaiaktól a Molnárokig, a Karátsonokon át című pályamunkája, az alkotóknak emléklapot és könyvcsomagot nyújtott át az igazgató.

Díjazták a legjobb pályamunkákat
Díjazták a legjobb pályamunkákat
Fotó: MNL Veszprém Vármegyei Levéltára

Boross István lapunknak elmondta, köszönet illet minden pályázót a sok időért, energiáért, levéltári kutatásért, amit pályamunkájuk elkészítése érdekében befektettek, és hogy saját személyes vagy családjuk, közösségük történetét közkinccsé tették. A pályázatra beadott pályamunkákat a levéltár megőrzi.

Az ünnepélyes díjátadó után kötetlen hangulatú levéltári sétán mutatták be az intézményt a díjazottaknak és vendégeiknek.

A vendégek bejárták, megtekintették az intézményt
A vendégek bejárták, megtekintették az intézményt
Fotó: MNL Veszprém Vármegyei Levéltára

 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában