Gálaműsor a Hangvillában

2024.05.13. 11:30

Német nyelv és hagyományok – ünnepeltek a nemzetiségiek (képgaléria)

Gálaműsorát tartotta a Veszprémi Német Nemzetiségi Önkormányzat a Hangvilla nagytermében május 12-én. A gálán jelen volt Hegedűs Barbara alpolgármester, Schindler László, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának alelnöke, Pillerné Fódi Ilona, a Veszprém Megyei Német Önkormányzatok Közösségének elnöke, a nemzetiségi intézmények vezetői, valamint Darnai János atya, aki minden hónap harmadik vasárnapján német nyelvű szentmisét tart a Szent László-templomban.

Benkő Péter

Hegedűs Barbara köszöntőjében fontosnak nevezte hagyományaink, értékeink őrzését városunk-térségünk életében. – A német hagyományok az elmúlt évszázadokban is velünk éltek a Dunántúl eme részén, szinte minden család életében jelen vannak a sváb gyökerek. Vannak közös pontjaink kultúránkban, s vannak intézmények, melyek fontosnak tartják a hagyományok továbbadását. Látjuk, hogy európai történelmi értékeinket, elveinket, normáinkat sokrétű támadás érte az elmúlt évtizedekben, s hogy stabilan megálljunk mindennapjainkban, kellően erős identitással, önbizalommal, ahhoz fontos tudni, honnan jöttünk, milyen elvekért küzdöttek eleink, hogy mi békésen éljünk – mondta el az alpolgármester. Hozzátette, Veszprém büszke német hagyományaira, az önkormányzat minden támogatást megad, hogy az intézmények, közösségek, civil szervezetek jól működjenek. A nemzetiségi önkormányzat pedig segíti a város közösségét a hagyományőrzésben.

Fotó: Fülöp Ildikó/Napló

A magyar himnusz elhangzása és a német nemzetiségi himnusz előadása után a Veszprémi Német Nemzetiségi Önkormányzat nevében mondott köszöntőben elhangzott, a rendezvény a veszprémi németek nemzetiségi kultúrájának mérföldköve, ünneplik saját magukat, viseletüket, nyelvüket, hagyományaikat. Igyekeznek újra köztudatba hozni a német nyelv fontosságát, Európában elfoglalt rangos helyét, hiszen a nyelv a megmaradás alappillére. Szó esett a nemzetiségi önkormányzat elmúlt öt évéről, mely során igyekezett megújulni, kapcsolataikat tovább építeni, jobban megjelenni a város életében. Mindehhez állhatatos partnereket találtak például a gálán színpadra lépő fiatalokban és szüleikben, akik gyermekeiket, unokáikat azon az úton indítják el, melyen a felmenők is újra rátalálnak a család elveszettnek hitt identitására.

A gálán felléptek az Egry Úti Körzeti Óvoda óvodásai, a Hriszto Botev, a Dózsa György, a Gyulaffy László Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola tanulói, a Gyulafirátóti Rozmaring Német Nemzetiségi Tánccsoport, a Lovassy László Gimnázium Német Nemzetiségi Kamarakórusa és a Wesprimer Buam férfikar, a Veszprémi Német Nemzetiségi Klub Énekkara, valamint Cziráki Bálint és Weisz Ádám. 

A rendezvényt a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és a Miniszterelnökség támogatta. A műsorszámokat Müller Krisztina és Földesi Benedek, a Lovassy német nemzetiségi tagozatos tanulói konferálták két nyelven.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában