Pünkösdi hétvége

2024.05.19. 19:00

Balaton-parti zöldág-járás a népszerű táncegyüttessel (videó)

A néptánc és a folklór kedvelői nagyon sok helyen találkozhattak a Badacsony-Tördemic Néptáncegyüttessel a pünkösdi hétvégén.

Szijártó János

Pénteken Badacsonytomajon az Egry József Művelődési Házban D. Fekete József előadásához kapcsolódva, másnap Révfülöpön, a mólón, majd Kővágóörs központjában zöldágaztak a Badacsony-Tördemic Néptáncegyüttes lelkes fiataljai. Végül Monoszlón zárták műsorral a szombatot. 

A Badacsony-Tördemic Néptáncegyüttes régóta ápolja a zöldágjárás hagyományát, vasárnap Badacsonyban mutatkoztak be
A Badacsony-Tördemic Néptáncegyüttes régóta ápolja a zöldág-járás hagyományát, vasárnap Badacsonyban mutatkoztak be
Fotó: Szijártó János/Napló

Pünkösdvasárnap reggelén aztán Badacsonyban folytatódott a hagyományőrző zöldág-járás. Itt Szabó Csaba, a néptáncegyüttes vezetője köszöntötte a résztvevőket, köztük külön a táncos gyerekeket és szüleiket. A közös fényképezkedés, majd egy közelben lévő májusfa körbetáncolása után indultak Badacsonyból Badacsonytomajra a Római úton a Szent Imre-templomhoz. Az ének, a tánc, a jókedv egy pillanatra sem hiányzott, a zöld ágat pedig gyönyörű népviseletbe öltözött lányok vitték a fiúk kísérete mellett.

A Badacsony-Tördemic Néptáncegyüttes apraja-nagyja részt vett a hétvégi zöldágjárásban
A Badacsony-Tördemic Néptáncegyüttes apraja-nagyja részt vett a hétvégi zöldág-járásban
Fotó: Szijártó János/Napló

A zöldág-járás, vagy zöldág-hordás a húsvéthoz, az ország több területén a pünkösdhöz kapcsolódó népszokás, amely jellemzően a tél elmúlását, a tavasz eljövetelét ünnepli, és régebben az ismerkedéshez, a párválasztáshoz is jó alkalmat szolgáltatott a fiatalok számára.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában