Ünnep kiállítással

2023.12.06. 08:00

Két évtizedes a kötelék Veszprém és a kínai Ningbo között (képgaléria)

A kínai Ningbo város kultúráját és életét bemutató fotókiállítás nyílt meg a Pannon Egyetemen hétfőn.

Juhász-Léhi István

Már két évtizedes a kötelék a két város között

Fotó: Fülöp Ildikó

Porga Gyula, Veszprém polgármestere köszöntőjében elmondta, a kínai Ningbo városa és Veszprém két évtizeddel ezelőtt döntött úgy, hogy partnervárosi megállapodást kötnek egymással. A mögöttünk hagyott 20 esztendőben számos szép pillanatnak és találkozásnak lehettek részesei a felek. Úgy fogalmazott, öröm és nagy büszkeség minden veszprémi számára, hogy egy ilyen ősi és nagy kultúrájú nemzettel, mint Kínával, és egy olyan komoly tradíciójú várossal, mint Ningbo testvérvárosi megállapodást köthettek, ami reményei szerint tovább fog gazdagodni és erősödni.

Chen Weineng, Ningbo igazgatóhelyettese – ami nálunk talán az alpolgármesteri munkakört takarja – hattagú delegációval érkezett Veszprémbe. Köszönetet mondott a városnak a szívélyes fogadtatásért. Ningbóból ötven fotót hoztak a Pannon Egyetem tárlatára, amelyben a város életét, kultúráját és történelmét mutatják be. A fényképek nem mellékesen nagyon látványosak, ami talán abból is adódik, hogy a kínai testvérvárosban közel annyian élnek, mint Magyarországon, igaz, tizedakkora területen. Kiderült az is, hogy a ningbói kikötő a világ legforgalmasabb konténerkikötői között van, és tartozik hozzá több sziget a Hangcsoui-öbölben és a Kelet-kínai-tengeren. 

Gelencsér András rektor házigazdaként köszöntötte a vendégeket, és örömét fejezte ki, hogy helyet adhatnak a annak a kiállításnak, amely bemutatja a város múltját és jelenét. Felhívta a figyelmet arra, hogy a nemzetköziség az egyetem sajátja, erre az útra az általa vezetett intézmény 15 éve lépett. Az első hallgatók pedig, akik akkor Európán kívülről érkeztek, kínaiak voltak. Úgy fogalmazott: a méretbeli különbségek ellenére keresik azokat a kapcsolódási pontokat, amelyben az egyetemek együtt tudnak működni egymással.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában