Ősszel termő díszcserje

2 órája

Bőséges citromtermés a húszemeletes tövében – Utánanéztünk, ehető-e (videó)

Roskadásig tele terméssel a vadcitrom Veszprém központjában, a húszemeletessel a hátterében meglepő látványt nyújt. Ám a télálló citrom egy ismert, kedvelt díszcserje. Ilyenkor, ősszel lehetne szüretelni, de azért ne kapkodjanak. Utánanéztünk, ehető-e.

Rimányi Zita

Élénksárga színével hívja fel magára a figyelmet, akárcsak az év gombájának választott gévagomba és a konyhában gyakran használt rokona, méghozzá a vármegyeszékhely központjában. Távolabbról megtévesztett minket, termését a limonádé alapanyagának néztük, ám amikor közelebb mentünk hozzá, könnyen felismertük nagy tüskéiről. A télálló citrom vagy vadcitrom egy kedvelt díszcserje. Tavasszal a virágai miatt mutatós, ősszel a termésének üdesége miatt.

Télálló citrom Veszprém központjában – Ágai roskadásig tele lettek terméssel október végére
Télálló citrom Veszprém központjában – Ágai roskadásig tele lettek terméssel október végére
Fotó: Rimányi Zita/Napló

Télálló citrom – Kedvelt díszcserje vagy kezdődhet a szüret? 

Citromtermés a városban, ráadásul ősszel – kissé furán hangzik, de tulajdonképpen nem meglepő. Gyógyhatása, jótékony hatása a vadcitromnak hasonlóképp van, mint a receptekben gyakran megemlített, fűszernek is jó déligyümölcsnek, amelyre ráadásul külsőre megtévesztésig hasonlít. Ehető is, a héja kivételével, viszont sokkal savanyúbb ízű, mint, amit megszoktunk egy citrom esetében.  

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában