Kiállítás Kapolcson

2023.09.24. 15:00

Békák a várban, csipkék a hídon

A Híd Tájművészeti Ösvény a képzőművészetre fókuszáló tájművészeti program, szabadtéri kiállítás: Kovács Rózsa ötletéből bontakozott ki a település közössége és a művészek részvételének köszönhetően.

Tóth B. Zsuzsa

Az elnevezés az Eger-víz két partjára, a természet és az ember kapcsolatára utal, a kiállítás célja közelebb hozni az Eger-víz értékeit az emberekhez és olyan tágabb perspektívát adni, amelyben újabb és újabb asszociációs, érzelmi és gondolati terek nyílnak meg. A program egyben az Eger-víz Patakművészeti Őrség 13 településen a Balaton északi partján elnevezésű nagyprojekt része. A Kapolcsi Kulturális és Természetvédelmi Egylet felkarolta az ösvényt, komolyan véve annak művészeti, társadalmi, innovatív szerepét. Az elkészült tájművészeti művek kaleidoszkópszerűen, különleges és egyedi formákban fogalmazzák meg a víz, a közösség és a természet kapcsolatát. Jelen van a kortárs művészet több ága is, a híd maga pedig az alkotói szabadság és fantázia jó példája. 

A Kunszt Kollektív: Pompon híd című alkotása Fotó: egylet

Az ösvény alkotói: Balázs Péter, Becskei Andor, Freund Éva, Kő Boldizsár, Kövics Milán, a Kunszt Kollektív, Szanyi Borbála, Szirmai Nóra, Szurdi Éva, Tóth Eszter, Tóth Tamás, Turcsány Villő. A programban a híd mint tereptárgy is szerepet kap, a kapolcsi, vigántpetendi, monostorapáti hidak közelében találhatók a tájművészeti alkotások. Az Eger-víz mentén húzódó sétány Nagyvázsony és Monostorapáti között tizenegy kortárs alkotó kifejezetten ide készített tájművészeti alkotásával hívogat túrázni. Mindegyik mű más-más módon közelít a természethez. Újra értelmeződnek és interakcióra hívnak meglevő tereptárgyak: egykori zsilipek szoborként vagy pszichológiai laborként kapnak új funkciót. A felnagyított rovarszárnyat idéző csipkekuckóban elvonulni, a nádlabirintusban pedig bolyongani lehet. 

A nagyvázsonyi várban a patak forrását kerámiabékák lepik el, máshol a fémdrapéria vizes posztóvá lényegül, néhány híddal odébb pedig kapolcsi történetek, illetve horgolt kézimunkák fonnak hidat jelen és múlt közé. Megpihenni hívnak szobornak álcázott térbútorok, újraéled a kiszáradt vadalmafa, a patak vizére mozdulnak és lépnek az arra járókkal interakcióba népmesei archetípusok. 

A művek kínálta megállópontok nemcsak az alkotások befogadását szolgálják, hanem ösztönzik a látogatót arra, hogy több részletet fedezzen fel a természetből. A program három pillére szerint eleven műalkotások születtek, amelyek körül létrejött egy olyan tér, ahol a kortárs művészet találkozhat a potencionális fogyasztókkal, olyanokkal is, akik nem mennének el egy galériába, egy kortárs tárlatra. A közösségi élmény megélése, a helyiek aktív részvétele az alkotásban teszi különlegessé a tájművészeti kiállítást. 

 Freund Éva Légzsilip című alkotása a Mezriczky malomnál Fotó: egylet

A kezdeményezés hazánkban egyedi. A Híd Tájművészeti Ösvény a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa rendezvénysorozat medrében valósult meg Nagyvázsonyban, Vigántpetenden, Kapolcson, Monostorapátiban és Taliándörögdön. 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában