Családi krónikák

2023.07.23. 15:20

Pazar olvasnivalókat kínál a Füredi História

Pazar olvasnivalókat kínál a Füredi História, a város helytörténeti folyóiratának legfrissebb száma. A visszatekintések nemcsak a település, hanem a magyar történelembe és kultúrtörténetbe is bepillantást engednek.

Kellei György

 

Takács Miklós, a Balatonfüredi Helytörténeti Egyesület elnöke az 1949-ben alapított, Füreden borforgalmiként emlegetett vállalat névadásának negyedszázados jubileumára emlékezik. 1974-ben a Badacsony-vidéki Pincegazdaságot az ország egyik legnagyobb borászati cégeként ünnepelték. Kurutzné Kovács Márta akadémikus, nyugalmazott egyetemi tanár apai dédapja, Sárbogárdi Mészöly Gyula balatonfüredi éveit idézi fel terjedelmes dolgozatában. Írása egy tervezett sorozat első része. Érdemes belemerülni a családi legendáriumba. A Mészöly família a 16. században birtokos nemes család volt Somogyban. Kurutzné egy példás életutat tár elénk. A dédapa Pápán érettségizett, majd Pozsonyban és Budapesten jogot tanult. 1904-ben költözött Füredre, ahol ügyvédi tevékenységet folytatott, s emellett Siófok, Tihany, Füred és a Balaton-környék fejlesztésén munkálkodott. Tanulmányozta Európa gyógyfürdőit, hogy Füredet híres gyógyfürdő településsé tegye. A Balaton-kultusz és a kisemberek című könyvét 1907-ben jelentette meg. Ebben szót ejt oldalági rokonáról, Mészöly Géza festőművészről, akinek a Balatoni halásztanya című alkotása az 1926-os húszpengős Kossuth-bankón szerepelt. A mai Csók utcában állt a villája, s az utca 1940-ben az ő nevét viselte. 1932. október 15-én itt látogatta meg Móricz Zsigmond. Mészöly Gyula 1935. április 21-én, életének 98. évében Füreden hunyt el. A Balatoni Kurír így írt a nekrológban: „a Balaton kultuszának egy lelkes és kiváló művelője dőlt ki az élők sorából.”

Rácz János nyelvész a balatonarácsi Koloska helynévről közöl cikket; Baán Beáta, a folyóirat felelős szerkesztője és Tóth-Bencze Tamás könyvtáros a katolikus elemi iskola történetét eleveníti fel, melyet 1928. szeptember 8-án Rott Nándor veszprémi püspök szentelt fel. Az iskola vezetésével Baán Lászlót bízta meg a püspök. A tanító, igazgató a piros templom kántori feladatait is ellátta. 

Gaál Antal nyugalmazott mérnök és irodalmár Ferencsik János karmesterrel történt találkozását meséli el élvezetes memoárjában. Komolyzene-rajongó édesanyja a füredi móló bejáratánál levő könyves pavilonban dolgozott. Gaál egy alkalommal itt váltott szót Ferencsikkel, aki egy megrendelt kötet után érdeklődött. Az akkori fiatalember meglepetését, tanácstalanságát a karmester kézfogása, bemutatkozása oldotta fel. E sorok írója 1970-ben itt futott össze Robert Graves íróval, a Claudius-regények világhírű szerzőjével, aki őt is megajándékozta dedikált kötetével.

A Himnusz ereje címmel Víg Sándorné Somogyi Piroska regénybe illő, megrendítő háborús epizódokat közöl édesapja emlékei alapján. Az új számot ezúttal is gazdag képanyag illusztrálja. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában