Fakanállal is vitézek a bakonyiak 

2023.07.26. 07:00

A várkisasszony különdíjas fürjtortája a középkori étkek cseszneki mustráján

Vaslábasban szabadtűzön marhát főztek zöldfűszerekkel, hozzá helyben lepényt sütöttek, vaslapon – ezzel nyerte meg a Fakanalas Bakonyi Vitézek csapata a Cseszneki Középkori Étekmustrát. A várkisasszony Mátyás-király idejéből eredeztetett recept szerint készített fürjes tortát, amiért különdíjat kapott.

Rimányi Zita

A Fakanalas Bakonyi Vitézek csapata, Ivánovics Balázs és Somogyi Tamás az első helyezésért járó díjjal

Forrás: Himfy Bandérium

Visszaidézték a régi konyhák ízeit a versenyen, amit a Himfy Bandérium hagyományőrzői a csesznekiekkel összefogva szerveztek meg, hogy átgondolhassuk, kevesebb alapanyagból változatosabban étkezhetünk, érdemes eltérni a megszokottaktól, akkor régi szokásoknak köszönhetően kaphatunk új ízélményeket.

Bőséges volt a kínálat a verseny alatt
Forrás: Himfy Bandérium

Hazánkban a reneszánsz idején rengeteg olyan alapanyagot még nem ismertek, ami csak a felfedezések korában érkezett ide, de nem mindegyik használatát tiltották meg ezúttal, viszont nem kerülhetett az edényekbe paradicsom, burgonya, fokhagyma, kolbász, kukorica és égetett szesz. Így is leesett volna az álla a zsűri tagjainak az ötletes összeállítások, a benevező hat csapat sütési-főzési eredményének kóstolásakor, ha nem inkább falatozásra ösztönzik azok őket. Szarvast, bárányt, fürjet, nyulat feldolgoztak, fűszereztek. Koloványi Attila strázsamester arról szintén beszélt lapunknak, hogy a tálalás, az étekkészítés körülményei során korhűségre törekedtek, a felszerelések, a módszerek megválasztásánál ugyancsak. A bandérium tagjai pedig fegyver- és viseletbemutatóval szórakoztatták a közreműködőket, s szeretnének jövő júliusban hasonlóképp élvezetes, ízes történelemórát tartani Cseszneken, a múltunk előtt tisztelegve. Akkor újra letűnt korok ízes étkeit dicsően vonultathatják fel a szigorú ítészek asztalára akár még többen.

Az idén nyertes Fakanalas Bakonyi Vitézek nevet választó csapatot Ivánovics Balázs és Somogyi Tamás alkotta. A különdíjas cseszneki várkisasszony, Kolozsvári Katalin a segítőivel eredeti recept alapján a Mátyás király kedvencének tartott laktató fogást készítette el, amit magyartortának neveztek, fürjhúst, -tojást gyümölcsöket rakott tésztaalapra, így már egyértelmű, hogy neve ellenére ez az étek nem édesség. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában