Fába foglalt természetfeletti üzenetek 

2023.07.01. 09:00

A bakonyi szobrászat, fafaragás máig ható múltjának szakrális kifejezéstára

Az apátsági műemlékkönyvtár remek fafaragásai és a Fából készült szakrális szobrok seregszemléje című kiállítás jelenleg együtt tanúskodik Zircen a bakonyi fafaragó mesteremberek szaktudásáról. Feszületek, piéták, szentek alakjai, domborművei. Művészi megmunkálás gazdag eszköztárral, szakrális üzenetekre utaló tartalom sokszínű kifejezéstárral. 

Rimányi Zita

A Fából készült szakrális szobrok seregszemléje című kiállítás szeptember 24-ig tekinthető meg a Zirci Ciszterci Apátság Látogatóközpontjában. Fotó: Via Calvaria

A Via Calvaria – Csendhegyek útja legutóbbi eseménye, a Zirci Ciszterci Apátság Látogatóközpontjában látható kiállítás megnyitója a bakonyi faszobrászatot helyezte fókuszba. A régióban élő, szakrális témákat feldolgozó művészek alkotásait mutatja be, felidézve a bakonyi fafeldolgozás magas színvonalát és a szakrális faszobrászat helyben máig ható múltját. A látványos tárlat összeállításában közreműködött az olaszfalui Varga Antal és a zirci Bittmann Károly, szakmai segítséget nyújtott nekik Márkusné Vörös Hajnalka, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program projektfejlesztési tanácsadója. 
A kiállító hét alkotó: a magyarpolányi Csabai Tibor, a Magyarpolányban élő, erdélyi származású Diénes Attila, a csíkszeredai származású, hazánkban alkotó Ferencz Ernő, a néhai Nagy András, a szigetújfalui Nemes Ferenc, a Vöröstón élő népi bútorkészítő mester, Szabó László és az Ajkán élő művész, Németh Ferenc. 

A megnyitón Marton Bernárd atya, az apátság perjele a szakralitásról beszélt, Császár Dominik népi furulyás bakonyi dallamokat játszott. A zirci tárlat szeptember 24-ig tekinthető meg. A Via Calvaria a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program projektje, a Via Calvaria Egyesület és az ÉrMe Hálózat, az értékmegőrző keresztény vállalkozókat és vezetőket tömörítő szervezet közreműködésével valósul meg. A túraútvonal többségében német gyökerű települések kálváriaépítményeit köti össze, melyek kiemelkedő kulturális, természeti és épített örökséget képviselnek. A Via Calvaria elvezet a Balaton-felvidéken Barnagra, Szentjakabfára, Vöröstóra, Veszprém környékén Bakonygyepesre, Gyulafirátótra, Magyarpolányba, Márkóra, Városlődre, a Bakonyban Bakonybélbe, Bakonynánára, Jásdra, Lókútra, Olaszfaluba és Zircre. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában