Bemutató

2023.06.26. 08:00

A Veszprémi Szemle a város élő lelkiismerete

A Veszprémi Szemle 69. számát mutatták be az Eötvös Károly Megyei Könyvtár Kisfaludy-termében.

Juhász-Léhi István

Földesi Ferenc, a lap főszerkesztője és Porga Gyula polgármester a lapszám bemutatóján Fotó: Napló

Porga Gyula polgármester a bemutatón gratulált a lap készítőinek. Úgy fogalmazott: a Veszprémi Szemle a város élő lelkiismerete. – A Veszprémi Szemle bemutatja ennek a gyönyörű városnak a múltját, és feltárja azokat a kincseket, amelyeket az elődök ránk hagytak – mondta. Úgy vélte, jó úton jár a város, hiszen az Európa Kulturális Fővárosa programnak köszönhetően számos olyan épületet sikerült megmenteniük, amely az enyészeté lett volna. Elmondta, alapvető küldetésük, hogy amit az elődök felépítettek, abból lehetőség szerint meg kell őrizni, ami menthető.

A várostörténeti folyóirat idén ünnepli alapításának 30. évfordulóját, melynek kapcsán konferenciát és jubileumi kötet kiadását is tervezik november 24-én. 

– A Veszprémi Szemle évente négy számmal jelenik meg – ezt már Földesi Ferenc, a lap főszerkesztője mondta a veol-hu-nak. – Ez nem volt mindig így, az elmúlt 15 évben lett stabilan négyszámos a folyóirat. Külön számokat csak alkalomadtán tudunk kiadni.

Földesi Ferenc megemlítette a Veszprémi Szemle könyveket, melyek akkor jelennek meg, amikor van egy olyan téma, illetve egy olyan szerző, akinek a könyvét arra érdemesnek tartják, és kizárólag Veszprém helytörténetével, történetével foglalkozik. Hogy mennyire kuriózum az, hogy három évtizedet meg tudott élni a Szemle? A város története iránt érdeklődők akaratán és kitartásán múlott mindez, ugyanakkor ne felejtsük el, hogy Veszprém város rendszeresen támogatja a lapot. Ezenkívül pályázatok és olvasóik biztosítják az anyagi fedezetet.

A bemutatón Hegyi Dóra régész tartott előadást, Újabb ásatások a középkori Szent György-kápolna környezetében címmel. A Magyar Nemzeti Múzeum Nemzeti Régészeti Intézetének ásatásvezető régésze kutatott a várban az elmúlt években a Szent György-kápolna környékén és a nagyszeminárium pincéjében, amiről minden igényt kielégítő expozét tartott.

A legújabb számban Az évforduló rovatban olvasható közleményeket emelnénk most ki, melyeket Hadnagy László születése 100. évfordulójának szentelt a folyóirat. Farkasné Molnár Csilla Hadnagy László munkásságát mutatja be, közlik az elkötelezett helytörténész szerkesztett beszédét, amelyet egy szoboravatáson mondott el Gyulafirátóton.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában