Múzeumok éjszakája

2022.07.05. 14:00

A Thury-vár korszakait is megismerhették a látogatók

Mossuk tisztára című programjával csatlakozott a Múzeumok éjszakája országos rendezvénysorozathoz a várpalotai Vegyészeti Múzeum, ahol idén a mosás mint háztartási munka fejlődésének a bemutatására fókuszáltak a szervezők.

Szabó Péter Dániel

Próder István (jobbra) előadásában a tisztító- és mosószerek evolúciójával kapcsolatban is megtudhattak érdekes tényeket a látogatók Fotó: Szabó Péter Dániel/Napló

Országszerte 400 intézmény csaknem kétezer-ötszáz programja közül válogathattak az érdeklődők a Múzeumok éjszakáján, amelyet huszadik alkalommal rendeztek meg az elmúlt szombaton. Az ország legnépszerűbb kulturális programjának célja, hogy azoknak is felkeltse az érdeklődését a közgyűjtemények, kiállítóhelyek iránt, akik nem vagy csak ritkán járnak múzeumba. 
A várpalotai Thury-vár második emeletén működő Vegyészeti Múzeumban több előadást is meghallgathattak az érdeklődők az elmúlt hétvégén. Elsőként Petrovics László, a Várpalotai Városszépítő és -védő Egyesület elnöke kapott szót, s Egykor végvár, ma kulturális és idegenforgalmi központ címmel a Thury-vár különböző korszakait mutatta be a hallgatóságnak. 
– Várunk jelentős átalakuláson ment keresztül, amire mindannyian büszkék lehetünk. Nem csupán azért, mert a kulturális örökség része az épület, hanem azért is, mert napi kapcsolatban lehetünk ezzel az intézménnyel, amelynek falai között a bányászhagyományok ápolásáért felelős gróf Sztáray Antal Bányászattörténeti Gyűjtemény és az 1969-ben alapított Vegyészeti Múzeum is működik – mondta el a városvédő egyesületet vezető helytörténész. 
Vargáné Nyári Katalin, a Vegyészeti Múzeum vezetője a mosás, a mángorlás, a vasalás eszközeiről, azok használatáról, illetve a történelmi időktől egészen napjainkig való technikai fejlődéséről beszélt elő- adásában. – Nagyon örültünk, hogy újra meg tudjuk tartani ezt a programot, hiszen a koronavírus-járvány ezt a fajta múzeumi élményszerzési, szórakozási lehetőséget is jelentősen visszavetette. A témát illetően a szervezők szabad kezet adtak a csatlakozó intézményeknek, múzeumoknak. Mi a mosást, az egyik legrégebbi háztartási munkát választottuk, hiszen ennek bemutatásához a múzeumban megfelelő tudás- és háttér- anyag áll rendelkezésre, s tárgyi emlékeket is bőséggel be tudunk mutatni a látogatóknak a témában – összegzett Vargáné Nyári Katalin. 
A szombat esti rendezvényen Próder István előadásában a tisztító- és mosószerek evolúciójával kapcsolatban is megtudhattak érdekes tényeket a látogatók, akik látványos kémiai kísérleteket is megtekinthettek a Pannon Egyetem munkatársai jóvoltából. 
A program ideje alatt fiatalokat buborékfújás, illatpróba, továbbá feladatlapok kitöltése is várta. A legügyesebbeket díjakkal jutalmazták a szervezők. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában