A szeretet legyőzhetetlen

2021.03.24. 07:00

A Pegazus ismét feldolgozta Andersen egyik legismertebb meséjét

A barátság és a szeretet legyőzhetetlen erejéről mesél a Pegazus Színház a 2020–2021-es színházi évad második előadásában, a Hókirálynő című zenés bábjátékban, mely a járványhelyzet miatt egyelőre nem kerülhet a gyermekközönség elé.

Polgár Tibor

Fotó: Pegazus Színház/Balázs János

A pápai teátrum a mostani évadban a második bemutatójának is egy olyan mesét választott, amelyet korábban már színpadra állított, ugyanis a Hókirálynőt hét éve, 2014 elején láthatta először a Pegazus akkori közönsége. Hans Christian Andersen egyik legismertebb, időtlen történetében Gerda útnak indul, hogy megkeresse jó barátját, Kayt, aki a Hókirálynő bűvkörébe került. Az izgalmas és küzdelmes kalandokon keresztül vezető mentőakciót többen hátráltatják, illetve segítik, azonban Gerda őszinte szeretete, önfeláldozó barátsága, valamint rendíthetetlen kitartása legyőz minden felmerülő akadályt.

A klasszikus mese örök érvényű üzenete a jelenlegi rendkívüli körülmények között igencsak aktuális, ezért is lenne jó, ha mielőbb örömét lelhetné benne a publikum, de a koronavírus-járvány miatt erre még várni kell egy ideig. Jól tudta ezt a Pegazus vezetése, mint ahogy azt is többször elmondták már, hogy a színház közönség nélkül nem sokat ér, ennek ellenére a legkevésbé sem engedtek a tőlük megszokott és a saját maguktól is elvárt magas színvonalból: a díszletek látványosak és ötletesek, a jelmezek meseszépek, a színészek pedig élettel töltik meg a jól megírt karaktereket és a mozgalmas, változatos cselekményt. Ám a Hókirálynő az évad első Pega­zus-bábjátékához, a Fehérlófiához hasonlóan bizonytalan ideig „dobozban marad”, azaz egyelőre nem láthatják a gyerekek. A népszerű pápai teátrum nagyon bízik benne, hogy mielőbb konszolidálódik az egészségügyi helyzet és a hétköznapi élet visszatérhet a normális kerékvágásba, ekkor pedig akár mindkét új előadásuk közönség elé kerülhet.

Végh Zsolt és Coric Tina a Pegazus Színház új előadásában
Fotó: Pegazus Színház/Balázs János

Sarkadi Nagy László és Végh Zsolt, a Pegazus Színház társigazgatói a Naplónak nyilatkozva korábban úgy fogalmaztak, hitvallásukból nem engedve továbbra is meggyőződésük, hogy a klasszikus, élmény- és értékalapú színházhoz elengedhetetlen a nézők és a színészek interakciója, ezt pedig nem lehet megvalósítani a virtuális térben. Hozzátették: amíg lehet, ők kitartanak, és alig várják, hogy újra találkozhassanak a gyermekközönségükkel.

A Pegazus Színház 2021-es Hókirálynőjét Coric Tina, Rózsa-Molnár Henrietta, Simon Botond és Végh Zsolt kelti életre, a zenés bábjátékot Andersen története nyomán Sarkadi Nagy László írta, tervezte és rendezte, míg a zenét Kovács Norbert szerezte.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában