sokoldalú műfaj

2021.03.19. 07:00

A Kabóca online programmal készül a bábszínházi világnapra

Ezen a hétvégén, március 20-án, szombaton a gyermek- és ifjúsági színházak nemzetközi ünnepét, emellett pedig március 21-én, vasárnap a bábszínházi világnapot is ünnepeljük.

Horváth Virág

20210226 Veszprém Agóra Kultúrális Központ. Vitrinben a Bábszínház rendezvény. Pesthy Márton fotó Veszprém Megyei Napló

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Március 20-án ünneplik világszerte a gyermekszínházi világnapot. Az ASSITEJ világszervezet által meghirdetett gyermek- és ifjúsági színházak nemzetközi ünnepét tartják világszerte március 20-án. Az ASSITEJ, a Gyermek- és Ifjúsági Színházak Világszervezete azzal a céllal jött létre, hogy összefogja a világ gyermekszínházait, művészeit. A szövetség művészi, kulturális és pedagógiai céljai között szerepel a nemzeti határokon átívelő együttműködések, információ- és tapasztalatcsere, valamint a kölcsönös megértés és fejlődés megvalósítása az egyenlőség és a gyermekek művészethez való joga jegyében.

Elkezdődtek a Gréta című előadás próbái a Kabóca Bábszínházban Fotó: Kabóca Bábszínház

A március 21-én ünnepelt bábszínházi világnapot a nemzetközi bábművészszövetség, az UNIMA kezdeményezésére 2003 óta tartják meg. A 18 éve tartott ünnepen minden évben magyar bábosok is kapcsolódnak az ünnepléshez olyan eseményekkel, amelyek felhívják a figyelmet a bábművészet képviselőire, a műfaj sokoldalúságára. Noha a személyes találkozásokra idén nincs lehetőség, a veszprémi Kabóca Bábszínház alternatív módon, online kapcsolódik a világnapok eseményeihez.

- A Kabóca Bábszínház a pandémia ellenére is ellátja szakmai feladatait a járványügyi előírások szigorú betartása mellett. A héten tartották Gréta című készülő előadásuk olvasópróbáját. Az óvodásoknak és kisiskolásoknak szánt történetben egy fiatal bálna és egy kisfiú barátságát mesélik el az alkotók: Markó-Valentyik Anna Junior Príma-díjas rendező, Bartal Kiss Rita Blattner Géza-díjas tervező és Markó Róbert dramaturg. Az egyszerűen stilizált díszletben a színes tengeri élővilág kel majd életre a színészek és a szereplőket formáló óriásbábok segítségével. Cseri Hanna zeneszerző akusztikus világa támogatja a vizuális történetmesélést. A bemutatót április közepén tartják, a jelenlegi tervek szerint zárt ajtók mögött – tudtuk meg Siplos Teklától, a Kabóca Bábszínház művészeti titkárától.

Kiderült, a mostani próbák azt a szakmai munkát erősítik, melyet a színház a nemzetközi Erasmus + Global Roots pályázatával készít elő. A kétéves megvalósítási idő alatt veszprémi iskolák és helyi pedagógusok bevonásával fejlesztik művészeti programjukat, amelyben színházi aktivitások segítségével hívják fel a gyerekek figyelmét a fenntartható életmód fontosságára.

A Vitrinben a bábszínház népszerű marionettfiguráival is találkozhatunk majd a jeles napon Fotó: Pesthy Márton/Napló

A Kabóca Bábszínház idén március 21-én, a bábszínházi világnapon sajnos nem tud városszerte rendhagyó programokkal jelentkezni, hogy a bábjátékot mint műfajt népszerűsítsék, de a színház online felületeit érdemes lesz figyelemmel kísérni: a Vitrinben a bábszínház népszerű marionettfiguráival találkozhat majd, aki kíváncsi, és aki a bábosokkal közösen szeretné megünnepelni ezt a jeles napot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában