Ízek, ötletek, fortélyok

2020.01.29. 07:00

Szakácskönyveket mutattak be a Cserháti szalonban

A Cserháti Könyvszalon rövid, ám annál sikeresebb eddigi életében változás történt: januártól minden hónap utolsó hétfőjén, a könyv­esbolt zárását követően tartják a beszélgetőestet, amelynek házigazdája a Kölcsey Ferenc Könyvesbolt közössége, szervezője pedig a Veszprém Megyei Honismereti Egyesület.

Őrsi Ágnes

Ezúttal a megyénk ízeit és receptjeit bemutató kötetek kerültek terítékre

Fotó: Penovác Károly/Napló

Deklarált célja szerint a rendezvény Veszprém megye értékeihez, kultúr- és helytörténetéhez kapcsolódó könyvek és könyvkiadással foglalkozó helyi civil szervezetek beszélgetéssel egybekötött bemutatása. Az eddigi esteken is kiderült, mennyi sokszínű, érdekes kiadvány születik megyénkben. Ezúttal a jelzők száma a finommal bővült, tekintve, hogy az egyik kis asztalon gasztronómiai kötetek kaptak helyet, egy másikon pedig a receptek alapján készített sütemények.

A beszélgetést Márkusné Vörös Hajnalka, a honismereti egyesület elnöke vezette. Arnold Mária, a Herendi Német Nemzetiségi Önkormányzat képviselője az Étkezési szokások és ételek Herendről című kiadványt mutatta be, Simonné Rummel Erzsébet, a Bakonynánai Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke a Régi sváb ételek Bakonynánáról, Timmer Jánosné, a Gyulafirátóti Német Nemzetiségi Kulturális Egyesület képviselője a Rátóti finomságok, Hudi Katalin Hárskútról a Hárskúti finomságok című receptgyűjteményről beszélt, Palkóné Jády Melitta, az Eötvös Károly Megyei Könyvtár munkatársa pedig A nagy háború konyhája című kötetről.

Varázslatosak ezek a kiadványok; szó nincs elfeledett ízekről, inkább másutt már ismert, kipróbálni való receptekről, ötletekről, fortélyokról. Látunk fotókat ételekről, konyhai eszközökről, kis történetekből megtudhatjuk, mit hogyan kell elkészíteni.

Fontos megjegyezni, hogy a bemutatott munkák kevés kivétellel kétnyelvűek (magyar–német), köszönhetően az együtt élő nemzetiségek összefogásának. Megint élvezetes beszélgetés kerekedett a vendégek és a szépszámú érdeklődő között; kiderült, hogy ma is kerülnek elő ritka konyhai dokumentumok, hogy ma is a nagy háború idején kialakult hiánykonyha szokásait követjük, hogy a fiatalok mennyire kaphatók pogácsa vagy szilvás gombóc gyártására, ha van, aki foglalkozik velük.

Ezúttal a megyénk ízeit és receptjeit bemutató kötetek kerültek terítékre
Fotó: Penovác Károly/Napló

A könyvesbolt kellemes környezetében megint elhangzott az igény: jó lenne egy külön polcról ott megvásárolni ezeket az értékes kiadványokat is, persze ehhez az is kell, hogy legyen forrás a második, többedik kiadásra.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában