Erőgyűjtés és újrakezdés

2019.09.01. 12:24

Egyháztörténeti tanulmánykötetet mutattak be a Szaléziánumban

A Veszprémi Főegyházmegye, a Veszprémi Érsekség Egyháztörténeti Bizottsága, a Veszprémi Érseki Hittudományi Főiskola és a Veszprémi Főegyházmegye által szervezett Katolikus reneszánsz a veszprémi egyházmegyében – Rott Nándor püspöksége (1917–1939) című egyháztörténeti konferencia keretein belül mutatták be az Erőgyűjtés és újrakezdés – A veszprémi egyházmegye története a 17. században című kötetet.

Horváth Virág

Fotó: Balogh Ákos/Napló

A tavalyi évben rendezték meg szintén a Szaléziánum falai között Erőgyűjtés és újrakezdés – A Veszprémi Egyházmegye a 17. században címmel azt a konferenciát, melyből az idei évben megszületett azonos címmel a tanulmánykötet is.

Forgó András lendületesen mutatta be a most megjelent tanulmánykötetet a Szaléziánumban
Fotó: Balogh Ákos/Napló

A kötetet Forgó András a Pécsi Tudományegyetem docense mutatott be a megjelenteknek. Az a fő kérdésfeltevése a kötetnek, hogy a 17 század eleji pusztulásból hogyan jöttek létre a következő század megújulásának alapjai.

- Én nagyon örültem az Erőgyűjtés és újrakezdés címnek, mert én a 18. századdal foglalkozom a munkám során, és mindenki a saját korszaka felől olvassa a történelmet, és nekünk, „tizennyolcadik századosoknak” a 17. század a felkészülés időszaka, és mégiscsak fontos tudni, hogy mire építkezik a következő század, és pont ezt fogalmazzák meg a szerkesztők is a kötetben. Ahogy nagyon önkritikusan megjegyzik, a szokásosnál rövidebb terjedelem is jelzi, hogy a vizsgált korszak finoman fogalmazva sem nevezhető az egyházmegye virágkorának – tette hozzá Forgó András.

Fotó: Balogh Ákos/Napló

Elmondta, kilenc tanulmány kapott helyet a kötetben, ami interdiszciplinárisnak is nevezhető, hiszen az egyháztörténet kutatókon kívül a tanulmánykötetben megjelenik például Pátkai Ádám Sándor a Laczkó Dezső Múzeum régésze Felekezeti templomépítészet a veszprémi egyházmegye területén a 17. században című tanulmánya is. Itt egy régész egy művészettörténeti témájú dolgozattal járult hozzá ehhez a kötethez, és rengeteg olyan témát vet fel, amikkel a szervezeti kérdésekkel foglalkozó egyháztörténeti szakemberek kevéssé foglalkoznak.

A rendezvény végén a kötetet az érdeklődők a Szaléziánumban meg is vásárolhatták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában