2017.11.17. 08:30
Művelt villásreggeli két étkezés között, nem csak gasztroirodalmároknak
Idén is várja a Hamvas Béla Asztaltársaság a magyar irodalom és gasztronómia szerelmeseit Balatonfüredre, a Borcsa étterembe november 19-én, vasárnap délelőtt 11 órára.
Vinkó József idén is megidézi majd a XX. század első évtizedeinek világát Mikszáth Kálmán, Krúdy Gyula, Hamvas Béla és a kor több más híres írójának segítségével Archív fotó: Penovác Károly
Vasárnap délelőtt Az én déli söröm… az én poharam… az én gáblim címmel a magyar gyomorirodalom kerül terítékre Krúdytól Hamvasig. A Gábli, vagyis gábelfrühstück, másként a „kisreggeli” fővédnöke idén is Vinkó József, a Magyar Konyha főszerkesztője. Ő lesz a rendezvény házigazdája is, és megidézi majd a XX. század első évtizedeinek világát, Mikszáth Kálmán, Krúdy Gyula, Hamvas Béla és a kor több más híres írójának segítségével. Az irodalmi szemelvényeket Baranyi Péter és Tóth Loon színművész, a Kossuth rádió Szellem a fazékból című gasztronómiai magazinjának állandó szereplői tolmácsolják. A villásreggeli étvágygerjesztő dallamait Pingiczer Szilárd zongorista szervírozza. A menüsort Varjú Viktor, a Bock bisztró és a Vendéglő a KisBíróhoz séfje alkotja meg.
A gábli menüje idén szajmókával, kocsis salátával és lágy tojással kezdődik. Lesz még tárkonyos vadgombaleves csángó stílusban és quot. Ezután következik a sörben párolt marhalábszár bécsi pereccel, majd szalalkális málnás házi krémes zárja a délelőttöt.Vasárnap délelőtt Az én déli söröm… az én poharam… az én gáblim címmel a magyar gyomorirodalom kerül terítékre Krúdytól Hamvasig. A Gábli, vagyis gábelfrühstück, másként a „kisreggeli” fővédnöke idén is Vinkó József, a Magyar Konyha főszerkesztője. Ő lesz a rendezvény házigazdája is, és megidézi majd a XX. század első évtizedeinek világát, Mikszáth Kálmán, Krúdy Gyula, Hamvas Béla és a kor több más híres írójának segítségével. Az irodalmi szemelvényeket Baranyi Péter és Tóth Loon színművész, a Kossuth rádió Szellem a fazékból című gasztronómiai magazinjának állandó szereplői tolmácsolják. A villásreggeli étvágygerjesztő dallamait Pingiczer Szilárd zongorista szervírozza. A menüsort Varjú Viktor, a Bock bisztró és a Vendéglő a KisBíróhoz séfje alkotja meg. A gábli menüje idén szajmókával, kocsis salátával és lágy tojással kezdődik. Lesz még tárkonyos vadgombaleves csángó stílusban és quot. Ezután következik a sörben párolt marhalábszár bécsi pereccel, majd szalalkális málnás házi krémes zárja a délelőttöt.A Gábli definíciója magától Krúdy Gyulától származik. A gábli sajátos étkezés a reggeli és az ebéd között. Egy fél pohár sörrel kezdődik, ami után már bátran lehet a vendéglői étlapról rendelni.
Balatonfüreden már hagyomány az irodalmi villásreggeli, amelyet minden évben novemberben rendeznek meg.