Hagyomány

2 órája

Szüreti mulatság a Felsővárosban

A város múltját idézi meg évről évre a szüreti mulatság, melyet immár több mint tíz éve szervez meg minden ősszel a Felsővárosi Civil Egyesület. Szép hagyománya van Várpalotán a szüreti felvonulásnak és mulatságnak.

Szabó Péter Dániel

Már a két világháború közötti időszakban is rangos eseménynek számított  a szüreti felvonulás. Egészen 1959-ig tartották meg a helyiek rendszeresen. Néhány évtizednyi szünet után 2012-ben élesztették újjá a városrészben tevékenykedő civilek, s azóta minden évben megrendezik. 

A Cserregő Néptáncegyüttes ifjúsági csoportja is műsort adott a Felsővárosi Kvártélyház udvarán a szüreti felvonuláshoz kapcsolódva  Fotó: Szabó Péter Dániel
A Cserregő Néptáncegyüttes ifjúsági csoportja is műsort adott a Felsővárosi Kvártélyház udvarán a szüreti felvonuláshoz kapcsolódva  Fotó: Szabó Péter Dániel

A Felsőváros önkormányzati képviselője, Antal László köszöntőjét követően egymást váltották a fellépők a Rózsakút utcai kvártélyház udvarán. A délután folyamán a közönség elé lépett hangulatos műsorával a Rózsakút Népdalkör, a Pinka Zenekar, a Kacabajka Folkműhely, a Cserregő Néptáncegyüttes ifjúsági csoportja, valamint a Csipkebogyó Citerazenekar és a Csóri Csuka Dalkör.

Nem maradhatott el a jófajta bor, a finom pogácsa vagy a zsíros kenyér kóstolása sem, melyről a Thuri György Nyugdíjas Klub tagjai gondoskodtak a helyszínen, de a Várpalotai Diabétesz Klub is képviseltette magát az eseményen, lehetőséget adva az érdeklődőknek vércukorszint- és vérnyomásmérésre. 

A felsővárosi szüreti mulatság másik elmaradhatatlan kelléke a szőlődarálás és -préselés, melynek fortélyaival közelebbről is megismerkedhettek a gyerekek.

Az eseményt szervező Felsővárosi Civil Egyesület elnöke szerint fontos a népi kultúra életben tartása, melyben kulcsfontosságú szerepe van a fiatalabb generációnak, hiszen ők azok, akik továbbörökíthetik majd a hagyományokat. Ám a téma iránti érdeklődésüket felkelteni a mai digitális technológia és közösségi média uralta mindennapokban nehéz feladat – vélekedik Antal László, akitől megtudtuk, a felsővárosi civilek programjai legközelebb októberben egy helytörténeti előadással folytatódnak, majd ezt követően novemberben a kulák áldozatok emlékkeresztjénél a halottak napi megemlékezést tartják. Az év utolsó eseménye a tervek szerint az adventi időszakban egy közösségi karácsonyfa-állító ünnepség lesz. 


 



 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában