Elkapták a gyilkost

2 órája

Gyilkosság: Az egész falu siratta a megölt plébánost Paloznakon

Nagyon barátságos, jólelkű, köztiszteletben álló, rendkívül művelt, nyelveket beszélő ember volt a palóznaki plébános. Gyilkosság áldozata lett. Az egész falu siratta, így emlékezett szeretett földijére Keller József Paloznakon október 7-én, hétfőn.

Kovács Erika

Fotó: Kovács Erika/Napló

– Hatalmas felfordulás volt itt, amikor kitudódott a borzalmas gyilkosság – fogalmazott Keller József. Felidézte, a plébánia szomszédja vette észre, hogy a megszokottól eltérően nem nyitották ki a zsalugátert, szólt az önkormányzatnál, majd ezután mentek be a falubeliek az épületbe.

– Amit ott láttak, arra nincsenek szavak – mondja elcsukló hangon József, aki úgy tudja, az atyát vasrúddal agyonverték, az őt segítő Anna nővért megkötözték, száját betömték. Ő a 2000-es évek elején hunyt el. József felidézte, nagy rémület volt, mélységesen megdöbbentette az egész falut az atya tragikus halála, és a nővérrel történtek.

Gyilkosság Paloznakon.Keller József: mélységesen megrázta Paloznakot a tragédia, ami a köztiszteletben álló atyával történt
Gyilkosság Paloznakon. Keller József: mélységesen megrázta Paloznakot a tragédia, ami a köztiszteletben álló atyával történt 
Fotó: Kovács Erika  / Napló

Gyilkosság: visszaemlékezni is szörnyű

József azt mondta, a plébános eskette össze őket a feleségével, és emberként is nagyon kedvelte mindenki. Segítőkész, kedves, barátságos, nagyon művelt ember volt, több nyelven beszélt, a francia nagykövet járt is nála. Az atya segített annak, akinek kellett, a paloznaki emberek rendszeresen jártak a templomba a miséire, nagy szeretet, köztisztelet vette körül, ahogy az őt segítő nővért is. Kitűnő kapcsolatot ápolt mindenkivel, így más felekezetekkel is. Szívügye volt és sokat tett a helyi templom teljes rekonstrukciójáért.

A történtek után azonnal önkéntes polgárőrség szerveződött a faluban, mely éjjel-nappal járőrözött.

– Jelentős hazai, mások mellett Bács-Kiskun vármegyei és veszprémi rendőrökkel, valamint nemzetközi együttműködéssel fogták el 33 év után Belgiumban az atya gyilkosát, aki 53 éves, romániai születésű, belga állampolgár – ezt már a Veszprém Vármegyei Rendőr-főkapitányságon (VVRFK) mondta el Dékány Balázs dandártábornok, a VVRFK vezetője, Simonyai Ágnes alezredes, a VVRFK bűnügyi igazgatóság bűnügyi osztályvezetője és Suszter Tamás ezredes, bűnügyi rendőrfőkapitány-helyettes. 

Dékány Balázs dandártábornok, Veszprém vármegyei rendőr-főkapitány, Simonyai Ágnes alezredes, a VVRFK bűnügyi igazgatóság bűnügyi osztályvezetője és Suszter Tamás ezredes, bűnügyi rendőr-főkapitány helyettes jelentette be a gyilkos elfogását
Dékány Balázs dandártábornok, Veszprém vármegyei rendőrfőkapitány, Simonyai Ágnes alezredes, a VVRFK bűnügyi igazgatóság bűnügyi osztályvezetője és Suszter Tamás ezredes, bűnügyi rendőrfőkapitány-helyettes jelentette be a gyilkos elfogását 
Fotó: Kovács Erika /Napló

Felidézték, Paloznakon 1991. augusztusában történt a kegyetlen emberölés. A rendőrségre érkezett bejelentés aznap reggel, hogy az idős plébánost holtan találták. Kiderült, egy ismeretlen személy előző éjszaka a plébánia ajtaját felfeszítve bejutott az épületbe, az ott alvó lelkészt és egy másik helyiségben alvó idős apácát megkötözte. A szobákat átkutatta, majd a plébánost olyan súlyosan bántalmazta, hogy belehalt sérüléseibe. A nő a támadásban maradandó sérülést szenvedett. Az elkövető közel egymillió forint értékű műszaki cikkeket, pénzt és egyéb személyes tárgyakat lopott el.

A nyomozók mindent megtettek azért, hogy a gyilkos kézre kerüljön. Évtizedeken át nyomoztak, újra és újra elővették a megoldatlan bűnügyet. A Veszprém vármegyei rendőröknek 32 évet kellett várni arra az információra, amelynek eredményeként 2023-ban a korábban rögzített nyomokat újra megvizsgálták. Az ekkor indult európai szintű nyomozás eredményeként azonosították az 53 éves belga férfit, aki az 1991-es emberöléssel kapcsolatba hozható. Európai elfogatóparancsot adtak ki ellene, majd 2024. március 13-án a belga nyomozóhatósággal együtt a rendőrök Antwerpenben elfogták. Átadása április 19-én történt a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, ahol a férfit őrizetbe vették, majd a nyomozók gyanúsítottként hallgatták ki nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntett miatt. A nyomozóhatóság kezdeményezte a letartóztatását, melyet a járásbíróság elrendelt.

Felmerült, hogy a tettes nem egyedül követte el a bűncselekményt, hanem két társa is volt. Egyik társát, aki szintén román származású és 55 éves, nagy erőkkel, nemzetközi elfogatóparancs alapján jelenleg is keresi a rendőrség, míg harmadik társuk időközben elhunyt. Elhangzott az is, hogy az elfogásban nagy segítséget adott az ügyészség, valamint az Europol, illetve az Európai Rendőrségi Hivatal, az Európai Unión belüli rendőrségi együttműködés legfontosabb intézménye. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!